Slovenija 2.10.2018 7:00

Oktober bo v znamenju festivala stripa Tinta

Ljubljana, 2. oktobra - Z nocojšnjim pripovedovalsko-glasbenim dogodkom v Spominskem parku Navje, na katerem bo oživel risoroman Jezdec nemške avtorice Ute Helmbold, se bo začel festival stripa Tinta. Do 14. oktobra bo na različnih lokacijah v Ljubljani ter v Kranju in Kopru predstavljal raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti.

Ljubljana. Lanskoletni festival stripa Tinta. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lanskoletni festival stripa Tinta.
Foto: STA
Arhiv STA

Naslednik Stripolisfesta bo ponudil razstave, pogovore z avtorji, delavnice, predavanja, filmske projekcije, stripovski sejem ter pripovedovalske in druge dogodke.

Festival koordinira Kino Šiška, pri organizaciji festivalskih dogodkov z namenom popularizacije stripovske ustvarjalnosti in predstavitve raznolikosti sodobne slovenske stripovske produkcije, pa so tudi letos združili moči številni akterji domače stripovske scene, nevladne organizacije in javne kulturne ustanove.

Festival bo danes zvečer odprl pripovedovalsko-glasbeni dogodek v Spominskem parku Navje. Pripovedovalec Tomaž Gubenšek in glasbenik Drago Ivanuša bosta oživila projicirane odlomke iz risoromana Jezdec, pravkar izdanega v slovenskem prevodu pri založbi VigeVageKnjige. Delo je na podlagi istoimenske novele nemškega realističnega klasika Theodorja Storma ustvarila ilustratorka in predavateljica na Visoki šoli za umetnost v Braunschweigu Ute Helmbold.

Prodorna nemška neodvisna založba Rotopol bo 11. oktobra v galeriji DobraVaga predstavila mednarodno skupinsko razstavo Skrivnostni šov Rotopol z deli izbranih ustvarjalcev s področja sodobne ilustracije in stripa. Na stripovskem sejmu 13. oktobra pa bo pod drobnogledom hrvaška stripovska ustvarjalnost, ki jo bodo zastopali Helena Klakočar, Irena Jukić Pranjić, Darko Macan in Dalibor Talajić.

Festival bo predstavil tudi slovenske ustvarjalce ter se poklonil letos preminulemu velikanu domačega stripa Mikiju Mustru. Med priznanimi slovenskimi striparji sta izpostavljena Zoran Smiljanić, ki je skupaj z Blažem Vurnikom ustvaril stripovsko biografijo Ivan Cankar: podobe iz življenja, ter Kaja Avberšek, ki bo predstavila nov stripovski album o Miletu, ki ljubi disko.

Kaja Avberšek, katere "raznolike in barvite tintne junakinje molče, a drzno zrejo v zunanji svet", je poskrbela tudi za vizualno podobo festivala. Organizatorji obiskovalce vabijo, da si ob prebiranju, gledanju in doživljanju stripov in drugih umetniških stvaritev zunaj ustaljenih okvirjev odgovorijo na vprašanje, ki ga ponujajo te junakinje - v kakšnem času in svetu živimo.