Slovenija 1.10.2018 14:57

V Kinodvoru bodo deset let delovanja obeležili z jubilejnim tednom

Ljubljana, 1. oktobra - V Kinodvoru bodo desetletnico delovanja obeležili z jubilejnim tednom, s katerim želijo predstaviti pestro programsko paleto, ki jo ponujajo za svoja raznolika občinstva. Drevi ga bo odprla projekcija filma Hladna vojna Pawla Pawlikowskega, ki so jo opisali kot "globoko osebno, z glasbo prežeto zgodbo o nemogoči ljubezni v nemogočih časih".

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Film Hladna vojna je, kot je na današnji novinarski konferenci poudaril programski direktor Kinodvora Koen Van Daele, eden od vrhuncev sodobne evropske kinematografije. Posnet je v črno-beli tehniki in v akademijskem formatu. Kot je povedal, gre za format, ki pri njih deluje najbolje.

V torek bo na vrsti francoski film Delavnica (Laurent Cantet), v sredo My Way 50 - med iskanim in najdenim svetom (Maja Weiss), v petek film presenečenja, v nedeljo Bančni rop (Roger Donaldson). Jubilejni teden bo 8. oktobra sklenil film Žaba režiserja Elmirja Jukića; projekciji bo sledil pogovor z glavnim igralcem Emirjem Hadžihafizbegovićem.

Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc je spomnila na začetke Kinovora. Ta je v prvih letih novega tisočletja zaživel kot osrednja art kino postaja pod okriljem Slovenske kinoteke - art kino Kinodvor. Nato je v spremenjenih okoliščinah zaprl vrata, 1. oktobra 2008 pa je vrata odprl mestni kino. Obisk je po njenih besedah že v prvem letu presegel pričakovanja, v prvi petletki pa je zavod dosegel maksimalno izkoriščenost vseh svojih zmogljivosti.

Kot je poudarila Nina Peče Grilc, so v desetletju napravili pomembne razvojne korake; med drugim je Kinodvor spodbudil revitalizacijo in digitalizacijo nacionalne mreže mestnih in art kinematografov in pri tem aktivno sodeloval, prav tako je sodeloval pri oblikovanju nacionalne strategije za področje filmske vzgoje. Ker so njihove kapacitete popolnoma izkoriščene, so skupaj z Mestno občino Ljubljana razvili tudi načrt za mestni minipleks v podhodu Ajdovščina z več dvoranami, ki bo ponujal raznolik program ter privabljal nova občinstva.

Van Daele je navedel nekaj številk: v desetih letih delovanja so prikazali več kot 2300 filmov na več kot 18.700 projekcijah, ki si jih je ogledalo več kot milijon obiskovalcev. Številke po njegovih besedah kažejo, da je v Sloveniji veliko zanimanje za kakovostne filme, kot enega največjih dosežkov Kinodvora pa je izpostavil, da občinstvo postaja vedno bolj zahtevno. Trenutno je njihova edina resnična ovira pomanjkanje prostorov, a verjamejo, da bo ta težava rešena z odprtjem mestnega minipleksa na začetku leta 2022.

Vodja programa za mlada občinstva Petra Slatinšek je izpostavila, da deset let mestnega kina pomeni tudi deset let filmsko-vzgojnega programa za otroke in mlade Kinobalon. Spomnila je na začetke, ko so orali ledino, saj med koncem jugoslovanskega razcveta filmska vzgoje in ustanovitvijo mestnega kina na področju filmske vzgoje ni bilo redne ponudbe tovrstnega programa v kinematografih. Kinobalon so v zadnjih letih nadgradili s Kinotripom, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, in programom Prvič v kino za najmlajše.

V jubilejnem tednu bodo pripravili tudi vrsto dogodkov za najmlajše. Med drugim bodo v četrtek danski animirani film Pikica, Koko in divji nosorog ter slovenski celovečerec Gajin svet režiserja Petra Bratuše predvajali otrokom na Pediatrični kliniki, v soboto pa bo v sklopu Kinobalona premiera norveške komedije Los bando v režiji Christiana Loja. Med izzivi za prihodnost je izpostavila ohranjanje kakovostne izvedbe programa in krepitev njegove dostopnosti.