Slovenija 2.10.2018 9:11

Ravne na Koroškem ta teden še bolj kot sicer v znamenju jazza

Ravne na Koroškem, 2. oktobra - Na Ravnah na Koroškem se danes začenja 14. festival slovenskega jazza. Organizatorji so v petdnevni festival združili prek sto nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev na osmih različnih prizoriščih in 19 dogodkih. Festival, ki se bo v soboto zaključil z ameriškim večerom, prinaša 13 koncertov, delavnice, razstavo in okroglo mizo.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po septembrskem predfestivalskem dogajanju v Ljubljani, ko so predstavili četrto številko publikacije Jazzopis ter izvedli okroglo mizo in koncert, organizatorji danes petdnevno festivalsko dogajanje začenjajo v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Festival ob 17. uri odpira del koncerta iz domače šole jazza, Petidina šola jazza za otroke. Sledili bodo predstavitev nastajajočega dokumentarnega filma o jazz sceni na Ravnah, okrogla miza o jazzu v povezavi s skulpturami ravenske forma vive in zaključni solo koncert, ko se bo na kontrabasu predstavil Ilj Pušnik.

Najmlajšim poslušalcem je namenjen sredin dopoldanski koncert v ravenskem kulturnem centru, ko bo jazz na tolkalih predstavila zasedba Stick Control, ki jo sestavljajo slovenski glasbeniki in profesorji z različnih glasbenih šol.

Uradna predstavitev četrtega Jazzopisa in pogovor z ustvarjalci bo v četrtek zvečer v Kulturnem centru Ravne, hkrati bodo v središču Raven, ob forma vivi japonskega umetnika Yukija Oyanagija, glasbeni zanesenjaki vnovič predstavili glasbeni potencial ravenskih jeklenih skulptur.

Za petek popoldne organizatorji načrtujejo dve delavnici domače šole jazza, pred večernimi koncerti v KMKC Kompleks pa bodo tam najprej odprli razstavo o 40-letnem ustvarjanju slovenskega bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča. Avtorski prvenec Sonder bo nato predstavila jazz pevka in letošnja diplomantka Berklee College of Music Ajda Stina Turek. Sledila bosta koncert saksafonista in skladatelja Lovra Ravbarja z devetčlansko zasedbo in zaključni jam session.

V soboto bo jazz najprej odmeval na ravenski mestni tržnici, kjer se bodo s samostojnim projektom prvič predstavili mladi upi šole Jazz Ravne, zasedba Oberdixie Band pa bo izvedla zimzelene melodije velikanov slovenske narodnozabavne glasbe in tiste iz zakladnice jazzovskih standardov, oboje v novi preobleki.

Na tradicionalnem koncertnem prizorišču festivala, v ravenski cerkvi sv. Egidija, bo v soboto popoldne nastopil Vokalni band Kreativo, festival pa bodo v KMKC zaključili z ameriškim večerom.

Najprej bo nastopil slovenski kitarist Samo Šalamon skupaj z ameriškim mojstrom ustne harmonike Howardom Levyjem ter slovenskim tolkalistom Ninom Mureškičem. Predstavil novo ploščo Peaks of Light.

Sledila bo premiera novega albuma bobnarja in skladatelja Žana Tetičkoviča z ameriško zasedbo, pianistom Emmetom Cohenom in kontrabasistom Russellom Hallom. Najnovejši Tetičkovičev projekt A Love Lane Nocturne predstavlja sodobno izvajalsko vrnitev h koreninam in prvinam jazzovskega izražanja. Festival bo v KMKC Kompleks zaključil jam session.

Festival slovenskega jazza, ki ga podpira še ministrstvo za kulturo in več drugih sponzorjev, je del abonmajske ponudbe Jazz Ravne, ki vsako leto v koroško mesto privabi svetovno znane glasbenike in širši krog poslušalcev. Festival organizirajo KD Drugi zvoki, Jazzovsko društvo in koroški organizatorji jazz dogodkov Carinthia jazz.