Slovenija 2.10.2018 8:57

V Kranju odprtje osrednje razstave 7. mednarodnega festivala likovnih umetnosti

Kranj, 2. oktobra - V okviru 7. Mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj - ZDSLU bo danes ob 17. uri v Kranju odprtje osrednje razstave festivala, na katerem se bo do 4. novembra na različnih prizoriščih v mestu predstavljalo 128 izbranih umetnikov iz 24 držav. Festival letos poteka pod naslovom Geometrija - racionalnost pogleda.

Ljubljana. Slikanje, umetnost, slikarstvo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slikanje, umetnost, slikarstvo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na osrednji razstavi se bo med drugim predstavila pariška razstava Cinetique, ki zajema 20 ustvarjalcev, ki ta hip spadajo med volilne akterje na geometrijskem področju. Predstavili bodo tudi pionirja geometrijske umetnosti Victorja Vasarelyja in mednarodno razstavo Movement Abstraction Dimension Invention - MADI iz Madžarske.

Na osrednji razstavi bo predstavljenih 65 avtorjev iz več kot 20 držav. V okviru festivala pa so v minulih dneh odprli že tudi nekatere druge razstave. Tako so med drugim na ogled razstava o vplivu geometrije pri urejanju prostora v Kranju, razstava mednarodnih fotografov, razstava dunajskih umetnic, izbrane evropske krpanke in lokalna likovna produkcija. Na festivalu bo tako mogoče tudi primerjati slovensko geometrijsko umetnost z evropsko in svetovno produkcijo.

Prav tako bodo na ogled dela letošnjega nagrajenca Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za življenjsko delo, akademskega slikarja Danila Jejčiča, ki se ukvarja z geometrijsko abstrakcijo. Nagrado mu bodo podelili danes v Galeriji dr. Ceneta Avguština na kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Festival je zastavljen tako, da bo pokazal kreativne pristope v različnih medijih, kot so arhitektura, slikarstvo, kiparstvo, instalacija, fotografija, krpanke in ilustracija, je na novinarski konferenci prejšnji teden pojasnil umetniški vodja festivala Klavdij Tutta in dodal, da je letošnji festival s tematiko geometrije na nek način zelo selektiven, saj je geometrija dokaj eksaktna veda, ki ne dopušča nedomišljenih posegov.

"Mednarodni festival likovne umetnosti v Kranju postaja ena pomembnejših likovnih manifestacij ne zgolj v Sloveniji, temveč tudi v Evropi," je prepričan predsednik ZDSLU Aleš Sedmak. Letošnja tema je po njegovem mnenju za umetnike svojevrsten izziv. Geometrija v splošnih zaznavah navdihuje našo domišljijo kot virtualni konstrukt, je pojasnil.