Slovenija 3.10.2018 6:00

Piran gosti 9. Festival evropskega in mediteranskega filma

Piran, 3. oktobra - Z nagovorom piranskega župana Petra Bossmana, glasbenim nastopom, projekcijo dokumentarnega filma Pero Lovšin - Ti lahko in podelitvijo nagrade za avtorski prispevek k evropskemu filmu se bo ob 19. uri v Gledališču Tartini začel 9. Festival evropskega in mediteranskega filma. Evropski film bo občinstvu približeval do sobote, 6. oktobra.

Ljubljana. Glasbenik Pero Lovšin. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Pero Lovšin.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Glavni namen festivala je kakovosten evropski film približati slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske. Tekom festivala si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali izbrano evropsko filmsko produkcijo minulega leta, in sicer na treh festivalskih lokacijah, v Gledališču Tartini, Mediadomu Pyrhani in Avditoriju Portorož.

Na festivalu, katerega programski vodja je Samo Seničar, bodo prikazali 23 filmov ustvarjalcev iz 24 držav. Od tega jih bo deset uvrščenih v tekmovalni program, država v fokusu pa bo Francija.

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali dramo Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega, kriminalno dramo Sledi poljske režiserke Agnieszke Holland, zgodovinsko dramo Zama argentinske režiserke Lucrecie Martel, črno komedijo V senci drevesa islandskega režiserja Hafsteinna Gunnarja Sigurdssona ter dokumentarni film O ljudeh in vaseh francoske režiserke Agnes Varda.

Posebna pozornost bo namenjena programu filmov za otroke in mladino, ki bo na sporedu v dopoldanskih urah. Med kulturno-vzgojnimi filmi sta družinski dokumentarni film Zemlja: Nepozaben dan, ki ga podpisujejo Peter Webber, Richard Dale in Lixin Fan, ter družinska komedija Moja žirafa nizozemske režiserke Barbare Bredero.

Ogledati si bo mogoče tudi glasbene dokumentarce, ki bodo spregovorili o življenju in karieri Micka Ronsona in Davida Bowieja, Marie Callas, Petra Lovšina in Sex Pistols, in filme iz programskega sklopa Mojstri. Med temi je triler Vsi vejo iranskega režiserja Asghara Farhadija, ki bo v soboto sklenil festival.

Žirija, ki jo sestavljajo Nina Ukmar, Gregor Janežič in Katja Stušek, bo podelila dve nagradi - za najboljši film festivala in nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije. Že danes pa bo festival nagrado za prispevek k evropski kinematografiji podelil islandskemu režiserju in producentu Frideriku Thoru Fridrikssonu, čigar film Children of Nature (1991) je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film in je prejel evropsko filmsko nagrado.

Festival bo obogatila petkovo srečanje s predstavitvijo švedskega in slovenskega nacionalnega združenja kinematografov, ki se posvečajo umetniškemu in kakovostnemu filmu, filmski vzgoji in kulturi - Folkets bio s Švedske in Art kino mreže Slovenije.