Slovenija 4.10.2018 0:30

Mesto žensk se poklanja vsem pogumnim

Ljubljana, 4. oktobra - Z razstavo Kdo se boji ideologije? libanonske vizualne umetnice Marwe Arsanios v Galeriji Škuc se bo zvečer začel 24. mednarodni festival sodobne umetnosti Mesto žensk, ki bo trajal do konca oktobra. Na različnih lokacijah po Ljubljani se bodo zvrstili performansi, razprave in delavnici, v fokusu pa bo tudi dramatika Simone Semenič.

Štanjel. Slovenska dramatičarka Simona Semenič. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Štanjel.
Slovenska dramatičarka Simona Semenič.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Libanonska umetnica prevprašuje položaj feminizma v sodobni družbi in njegovo razmerje do ekologije, sindikalno organiziranje prekarnih skrbstvenih delavk ter vpliv medijev na javno vidnost žensk, posebej bork osvobodilnih gibanj. Razstavo bodo pospremili pogovori in delavnici. Prva bo skozi razstavo Marwe Arsanios srednješolce spodbudila k proaktivnosti, druga, ki jo bo vodila umetnica sama, pa se bo ukvarjala s političnostjo podob.

Poleg Marwe Arsanios je v fokusu letošnje izdaje tudi ustvarjanje Simone Semenič. Sklop Abonma Simona Semenič bo med drugim ponudil performans Jaz, žrtev. in njegovo nadaljevanje, performans drugič v izvedbi Maruše Majer, okroglo mizo o uprizarjanju nove dramatike, premierno uprizoritev besedila Simone Semenič Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Janeza Janše ter predstavo S*S, nastalo na osnovi spletnih komentarjev, sovražno nastrojenih proti umetnosti in kulturi, ki so vrhunec dosegli ob razglasitvi letošnjih prejemnikov nagrad Prešernovega sklada.

Festival se po besedah programske vodje Teje Reba vsakič znova odziva na aktualno dogajanje. Kot je zapisano na spletni strani festivala, se posveča vsem neustrašnim ženskam, borkam in borcem za svobodo, pozabljenim in opevanim. Med drugimi se bosta predstavili tudi Lana Zdravković in Nataša Živković. Prva s premiero performansa No.1, druga s premiero performansa Sine.