Slovenija 4.10.2018 7:00

Znanstvena ilustracija je zavezana realnosti in vsebini

Ljubljana, 4. oktobra - V Galeriji Vodnikove domačije bodo zvečer odprli razstavo Navdihujoča racionalnost s kratkim pregledom razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem. Predstavila bo polje ilustracije, ki je po prepričanju ustvarjalcev razstave pri nas zapostavljeno, ter opozorila, da znanstvena ilustracija ni prozaična, ampak zavezana realnosti in vsebini.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kuratorki razstave Petra Černe Oven in Marija Nabernik sta razstavo zasnovali kronološko, v treh sklopih. V prvem so na digitalnem mediju predstavljeni zgodovinski avtorji od 15. stoletja do 20. let 20. stoletja, v drugem so s publikacijami predstavljeni avtorji, ki so zaznamovali 20. stoletje, tretji sklop pa prinaša predstavitev 20 sodobnih avtorjev in avtoric z originali. Med njimi sta kuratorka Marija Nabernik, vodja galerije in projekta Maša P. Žmitek ter predsednik Zveze društev Slovenskih Likovnih umetnikov Aleš Sedmak.

Naj gre za kompleksne procese v celici, za detajle drobne žuželke ali za značilnosti določene redke ptice, znanstvena ilustracija je zavezana vsebini in realnosti ter skuša v hitro spreminjajočem se in tehnološko vse bolj razvitem svetu, nasičenem z informacijami, jasno ubesediti pojme in ideje znanstvenikov in raziskovalcev nekemu ciljnemu občinstvu. Znanstvena ilustracija po besedah Petre Černe Oven ni prozaična, kot jo mnogi dojemajo, ter v času fotografije ni nepotrebna, kar je še ena od zmot, ki spremlja znanstveno ilustracijo.

Zapriseženost vsebini, ki jo mora ilustrator najprej intelektualno popolnoma obvladati, in sporočilu, ki mora biti natančno, jasno in prilagojeno ciljnemu občinstvu, je velik izziv za ustvarjalce na tem področju. Ilustrator mora vrhunsko prevesti podatke, ne le vsebinsko, temveč skoraj vedno tudi iz tridimenzionalnega v dvodimenzionalni svet. Pri tem pa se mora zavestno ali podzavestno odzvati na izzive časa in tehnologijo, ki mu je na voljo.

Razstavo bodo med drugim pospremili dve vodstvi, otroška delavnica izmišljenih bitij, ki se bo naslonila na več kot 400 let staro Aldrovandijevo enciklopedijo, ter pogovor o znanstveni ilustraciji v sklopu Slovenskega knjižnega sejma.

Razstava bo na ogled do 24. novembra.