Slovenija 5.10.2018 8:00

Mariborska Opera odpira sezono z novo postavitvijo Nabucca

Maribor, 5. oktobra - Opera Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor danes pričenja sezono s spektaklom Nabucco Giuseppeja Verdija. Delo, v katerem je velikan italijanske romantične opere izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog ter čut za operni spektakel, je na mariborski oder postavil italijanski režiser Filippo Tonon.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Simfoničnemu orkestru in zboru Opere SNG Maribor bo dirigiral italijanski dirigent in oboist Stefano Romani.

V vlogi babilonskega kralja Nabucca je solist Ukrajinske narodne opere Genadij Vaščenko, njegovih hčera pa Rebeka Lokar in Irena Petkova.

Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo zbor. Najbolj znan del je t. i. zbor sužnjev iz tretjega dejanja opere Va, pensiero (Splavaj misel na krilih kipečih), ki je bil vselej nenavadno odmeven pri poslušalcih.

Kot izpostavljajo v SNG Maribor, je Verdi o svoji tretji operi Nabucco večkrat dejal, da se je prav z njo in z bleščečim triumfom leta 1842 v milanski Scali začela njegova uspešna kariera opernega skladatelja. Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je na besedilo Temistocla Solere namreč preoblikoval v veliki glasbeni portret usode nekega naroda, ki se je kot nalašč vkomponirala v italijansko gibanje za osvoboditev izpod habsburške monarhije.