Slovenija 5.10.2018 9:11

Začenja se ljubljanski del festivala Vector Hack

Ljubljana, 5. oktobra - V prostoru OSMO/ZA se danes začenja ljubljanski del festivala Vector Hack. Prvi mednarodni festival, posvečen eksperimentalni analogni vektorski grafiki, se je začel 1. oktobra v Zagrebu. Združuje umetnike, akademike, hekerje in performerje s področja eksperimentalnih avdiovizualnih umetniških del za osciloskope in laserje.

Hrvaška, Zagreb. Mednarodni festival analogne vektorske grafike Vector Hack, ki združuje umetnike, akademike, hekerje in performerje s področja eksperimentalnih avdiovizualnih umetniških del za osciloskope in laserje. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Mednarodni festival analogne vektorske grafike Vector Hack, ki združuje umetnike, akademike, hekerje in performerje s področja eksperimentalnih avdiovizualnih umetniških del za osciloskope in laserje.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Skupno se na festivalu predstavlja več kot 20 udeležencev, umetniških kolektivov in zvenečih umetniških imen, med drugim Robert Henke, Joost Rekveld in Jerobeam Fenderson.

V sklopu ljubljanske edicije organizatorji izpostavljajo predavanji angleškega umetnika in konservatorja Chrisa Kinga na temo zgodovinskega pomena vektorske grafike in umetnostne zgodovinarke Stefanie Bräuer o rabi osciloskopov v zgodnjih dobi eksperimentalnega filma. V sklopu večernega programa bodo svoja avdiovizualna dela predstavili Chris King, Derek Holzer, Andrew Duff, Ted Davis, Vanda Kreutz, Philip Baljeu, Alberto Novell in domača zasedba Kikimore.

Pester program praktičnih delavnic, predavanj in avdiovizualnih nastopov je namenjen izobraževanju in spodbujanju širšega občinstva, da se pobližje seznani s področjem ustvarjanja vektorskih avdiovizualnih del ter poduči o znanstveno in umetnostno-zgodovinskem pomenu teh tehnik od leta 1950 naprej.

Program sta s pomočjo umetnika in strokovnjaka za ohranjanje časovnih (time-based) medijev Chrisa Kinga zasnovala hrvaški večmedijski umetnik Ivan Marušić Klif in ameriški zvočni umetnik ter izdelovalec zvočnih naprav Derek Holzer.

Ljubljanski del programa, ki se bo sklenil 7. oktobra, bo v organizaciji društva Ljudmila in zavoda Projekt Atol potekal v prostoru konzorcija za umetnost OSMO/ZA v stolpnici Avtotehne. Zagrebški del je v organizaciji združenja Radiona potekal v Tehničnem muzeju Nikole Tesle.