Od blizu 8.10.2018 11:26

Knjižni sejem v Frankfurtu priložnost za popularizacijo knjige

piše Tatjana Zemljič

Frankfurt, 8. oktobra - V Frankfurtu bo od 10. do 14. oktobra potekal 70. mednarodni knjižni sejem. Tudi letošnji bo potekal v časih, ki založništvu niso naklonjeni. Založniki in knjigotržci zato sejem vidijo kot eno od priložnosti za popularizacijo knjige. Predstavilo se bo okoli 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Častna gostja je Gruzija.

Nemčija. Knjižni sejem. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Knjižni sejem.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Največji knjižni sejem na svetu v založništvu nenaklonjenih časih pozornost ponovno pritegne h knjigi

Tudi letošnji knjižni sejem v Frankfurtu bo potekal v časih, ki založništvu niso naklonjeni. V branži še vedno vztraja trend padanja, v prvih osmih mesecih letošnjega leta se je promet v nemškem knjigotrštvu zmanjšal za odstotek, piše nemška tiskovna agencija dpa. Knjižni trg kupce izgublja na račun interneta in družbenih omrežij. Založbe in knjigarne si zato po besedah Alexandra Skipisa iz združenja nemških knjigotržcev intenzivno izmišljajo nove ideje, s katerimi želijo ljudi navdušiti za knjige. Kot eno od priložnosti za popularizacijo knjige vidijo tudi sejem v Frankfurtu.

Na letošnjem sejmu se bo predstavilo okoli 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Prevladujejo gostje iz tujine; razmerje je po besedah vodje službe za odnose z javnostmi Katje Böhne 70 proti 30. ZDA so nazaj, jugovzhodna Azija in Afrika pa sta tako močni, kot še nikoli, je povedala za dpa.

Založb, ki izdajajo knjige v nemščini, je manj, kot jih je bilo v prejšnjih letih, manj je letos tudi desničarsko profiliranih založb. Direktor sejma Juergen Boos kljub temu pričakuje polarizirajočo razpravo. Cenzura pa po njegovih besedah na sejmu nima mesta. Kot še piše dpa, se želi sejem tudi še bolj angažirati za svobodo mišljenja in človekove pravice. Med drugim bodo s kampanjo On The Same Page počastili Splošno deklaracijo človekovih pravic, ki bo letos stara 70 let.

Novost letošnjega sejma bo Frankfurtski paviljon, lesena struktura, ki so jo načrtovali v arhitekturnem biroju Schneider + Schumacher. Mobilni razstavni prostor od zunaj deluje kot školjka, od znotraj so stene urejene kot ogromen knjižni regal.

Frankfurt je tudi največji trg z avtorskimi pravicami na svetu. Letos pričakujejo okoli 800 literarnih agentov iz 33 držav, kar je šest odstotkov več kot lani, ki jim je namenjen poseben center.

Organizatorji napovedujejo tudi povečanje število dogodkov; letošnji sejem bo tako ponudil okoli 3700 dogodkov na samem sejmišču in v mestu. Za stroko bo sejem odprt od 10. do 12. oktobra, za najširšo javnost bo vrata odprl konec tedna.

Častna gostja letošnjega sejma Gruzija

Častna gostja letošnjega sejma Gruzija se bo predstavila pod motom Gruzija - "Made by Characters", s čimer aludirajo na gruzijsko abecedo. Tudi oblikovanje paviljona je navdihnilo 33 črk gruzijske abecede; slednja je bila leta 2016 uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. "Nič ni tako gruzijskega, kot abeceda," je besede gruzijskega pisatelja Ake Morčiladzeja povzela dpa.

Kot še piše dpa, sodobna gruzijska literatura večinoma tematizira prelom po razpadu Sovjetske zveze in neizpolnjena pričakovanja. Mladi avtorji, denimo Davit Gabunia, pa spodbujajo tudi razpravo o družbenopolitičnih vprašanjih, kot je istospolna usmerjenost v konzervativni Gruziji.

Na sejmu bo dostopnih okoli 200 naslovov gruzijskih avtorjev v nemškem prevodu. V Frankfurtu pričakujejo 70 avtorjev, med njimi bo tudi najslavnejša gruzijska pisateljica Nino Haratišvili. Obiskali bodo še okoli 30 drugih mest, tudi v Avstriji in Švici. Gruzija pa se ne bo predstavila le na knjižnem sejmu, temveč z bogatim kulturnim programom, ki bo obsegal upodabljajoče umetnosti, arhitekturo, film, fotografijo, kulinariko in glasbo, tudi v nekaterih drugih kulturnih institucijah po mestu.

Slovenija na knjižnem sejmu v Frankfurtu

Javna agencija za knjigo RS (Jak) bo po februarskem podpisu pogodbe Slovenijo letos v Frankfurtu prvič predstavila kot uradno častno gostjo sejma leta 2022. Na slovenski nacionalni stojnici bodo s svojo individualno mizo sodelovale založbe Goga, Miš, Pivec, Sanje in Sodobnost International, na sejmu pa bosta imeli svoji stojnici tudi Mladinska knjiga in Beletrina.

Na sejmišču in v mestu se bo zvrstilo deset dogodkov s slovenskimi avtoricami in avtorji, ki jih Jak organizira v sodelovanju z mednarodnimi partnerji.

Na sejmu bodo pozornost posvetili tudi blogerjem

Na frankfurtskem knjižnem sejmu bodo letos pozornost posvetili tudi literarnim blogerjem. Po pisanju dpa je akreditiranih okoli 9800 novinarjev, od tega jih je približno četrtina blogerjev. Novost je tudi nagrada za najbolj posrečen blog, ki jo bodo podelili skupaj z NetGallery. Podelitev nagrade bo 12. oktobra, zanjo pa se lahko potegujejo tako blogi in vlogi kot objave na Instagramu in podcasti.

Po besedah pobudnice nagrade Karine Elm iz NetGallery literarno področje blogerjev ne more več odmisliti. Nekateri blogerji so tudi pisci knjig. Ena takšnih je denimo Mareike Fallwickl, ki bo po pisanju dpa na sejem prišla s trojno nalogo - kot blogerka bo iskala čtivo in se srečala s kolegi, kot avtorica ima dogovorjene termine s svojo založbo in agentko, kot pisateljica pa se bo podala v raziskavo terena za svoj novi roman, ki se bo deloma dogajal prav na frankfurtskem knjižnem sejmu. Vendar, kot je povedala, blogerji sebe ne vidijo kot literarne kritike. "Mi le predajamo svoje subjektivne bralske vtise," je dodala.