Slovenija 7.10.2018 8:00

Slovenski tolkalni projekt bo drevi s koncertom vstopil v 20. sezono delovanja

Ljubljana, 7. oktobra - V Slovenski filharmoniji bo ob 18. uri koncert z naslovom Uvod v prvih 20!, s katerim bo skupina Slovenski tolkalni projekt - SToP vstopila v jubilejno, 20. sezono delovanja. Program je zasnovan na prepletanju klasične in moderne tolkalne glasbe, rdeča nit je SToP-ova tolkalna abeceda. Gostja bo Eva Hren.

Ljubljana. Ulični nastopi slovenskega tolkalnega projekta SToP. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ulični nastopi slovenskega tolkalnega projekta SToP.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

SToP-ova tolkalna abeceda vključuje dela, napisana za Slovenski tolkalni projekt, ter priredbe klasične glasbe. Poslušalca hkrati ozavešča in mu vsebino z uporabo videopovezave poda na nov, kinematografski način.

Pelje ga iz modernega minimalističnega časa nazaj v klasiko, od popa k priznanim klasičnim slovenskim skladateljem, pri tem pa upošteva ustvarjanje članov ansambla. Prikaže glasbila, posebej narejena za posamezne skladbe ter hkrati vključuje še goste - pevce in plesalce, so člani zasedbe zapisali v sporočilu za javnost.

SToP sestavljajo Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše.

Tolkalce je pred dvema desetletjema združila želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo dopolnjujejo s pedagoškimi koncerti za mlade ter spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju tolkalne glasbe.

Koncertirali so se na številnih odrih doma in v tujini - v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Hrvaški, Črni gori, Češki, Litvi in Južni Koreji. Leta 2013 so prejeli Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

V jubilejni sezoni bodo med drugi izvedli še komentiran mladinski koncert Tolkala v orkestru oz. Kaj bi orkester brez tolkal? oktobra v Cankarjevem domu (CD), sodelovali pri izvedbi mladinske opere Všeč si mi decembra in januarja v CD, decembra pa bodo v sklopu mednarodnega bienala sodobne glasbe v Kopru izvedli interdisciplinarni projekt Zven kamna.