Svet 8.10.2018 5:00

Na dražbo Schielejeva mojstrovina Mesto v somraku

New York, 8. oktobra - Mojstrovino avstrijskega umetnika Egona Schieleja, ki je nekoč pripadala mladi judovski vdovi z Dunaja, bodo prihodnji mesec pri Sotheby's dali na dražbo. Za krajino z naslovom Mesto v somraku (Majhno mesto II), ki datira v leto 1913, si dražbena hiša nadeja iztržiti med 12 in 18 milijonov dolarjev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Sliko je leta 1928 kupila Elsa Koditschek, ki je tedaj živela v predmestju avstrijske prestolnice, v hiši, ki je obsegala klet, stanovanje v pritličju, v katerem je bivala s sinom in hčerjo, stanovanje v zgornjem nadstropju, ki ga je zasedala njena najemnica Sylvia Kosminski, in sobo za služinčad na vrhu.

Leta 1938 so v mesto vkorakali nacisti, svoje spodnje stanovanje je bila prisiljena prepustiti častniku SS in njegovi družini. Svojo lastnino je premaknila v zgornje prostore hiše, vključno, kot je znano iz njenih pisem, s Schielejevo sliko.

Oktobra 1941 so jo hoteli deportirati na Poljsko, a se je skrila v stanovanje katoliškega para Heinz. Tam je ostala skoraj dve leti. V tem času jo je obiskovala njena najemnica Sylvia in ji prinašala hrano, ker pa se je zaradi tega zadolžila, je Elso prosila, če lahko proda nekaj njenih stvari, med drugim sinov mikroskop in Schielejevo sliko. Ko so ji nacisti prišli na sled, se je Elsa zatekla nazaj v svojo hišo, vse do prihoda Rusov leta 1945 se je skrivala tik nad stanovanjem SS-ovega častnika. Elsa se je po vojni preselila v Švico k hčerki Hedy. Schielejeve slike ni nikoli več videla, umrla je leta 1961.

Slika je na dan prišla leta 1948, ko so jo posodili dunajski Neue Galerie za umetnikovo retrospektivo. Leta 1950 jo je avkcijska hiša Dorotheum dala na dražbo, kasneje so jo kupili zdajšnji lastniki, ki pa bodo izkupiček od prodaje delili z družino Else Koditschek. Dražba slike, ki upodablja mesto Kramau, rojstno mesto umetnikove matere, bo 12. novembra.