Svet 7.10.2018 5:30

The Colorado Piano Trio s premierno predstavitvijo nove skladbe Blaža Puciharja

New York, 7. oktobra - V newyorški koncertni dvorani Carnegie Hall bodo danes premierno nastopili člani ansambla The Colorado Piano Trio s slovenskim violončelistom Galom Faganelom, ki bodo med drugim premierno predstavili delo slovenskega pianista in skladatelja Blaža Puciharja Belmont Piano Trio.

The Colorado Piano Trio je univerzitetni ansambel univerze Severni Kolorado, ki deluje od leta 2016. Poleg slovenskega violončelista Faganela v njem nastopata še ameriški violinist Jubal Fulks in poljski pianist Adam Piotr Žukiewicz. Za nastop v Carnegie Hallu so se odločili za predstavitev del skladateljev iz svojih držav.

Trio glasbenih profesorjev je doslej nastopal po ZDA, med drugim v Koloradu, Utahu in Wyomingu, delajo na svojem prvem albumu, trenutno pa so na turneji po vzhodu ZDA, kamor spada tudi nastop v Carnegie Hallu.

Faganel je glasbeno pot začel v Sloveniji, do leta 2010 je bil glavni violončelist simfonije Phoenixa, ima doktorat z univerze Južne Kalifornije, o njegovih nastopih pa kritiki pišejo, da gre za izjemno občutljive interpretacije, za mogočen in čudovit ton in briljantno virtuoznost ter mladostni zanos.

Faganel je k sodelovanju za nastop v Carnegie Hallu povabil Puciharja, s katerim sicer sodelujeta že več kot 20 let. Nekdanji korepetitor glasbene akademije v Ljubljani, ki trenutno tudi uči na glasbeni šoli v Domžalah, je za to priložnost napisal skladbo Belmont Piano Trio, ki je po njegovih besedah zmes različnih zvočnih svetov in občasno spominja na jazz ter irsko ljudsko glasbo.

Pucihar je skupaj s soprogo Ano, s katero sta napisala glasbeni učbenik Igramo se flavto, leta 2015 bival v ZDA in sodeloval v Fulbrightovem projektu ameriške priredbe in prevoda učbenika, ki je v ZDA dobil ime Fluting Stars.