Svet 9.10.2018 10:13

Inger-Maria Mahlke dobitnica nemške književne nagrade

Frankfurt, 9. oktobra - Dobitnica nemške književne nagrade je berlinska avtorica Inger-Maria Mahlke. Nagrado ji je Združenje nemških knjigotržcev podelilo za roman Archipel, ki ga je žirija označila kot "impresiven dogodek" v nemški literaturi. Dobitnico nagrade so razglasili v ponedeljek, na predvečer odprtja knjižnega sejma v Frankfurtu, v tamkajšnji Mestni hiši.

Nemčija, Frankfurt. Dobitnica nemške književne nagrade je berlinska avtorica Inger-Maria Mahlke. Nagrado ji je Združenje nemških knjigotržcev podelilo za roman Archipel, ki ga je žirija označila kot "impresiven dogodek" v nemški literaturi. Foto: dpa/STA

Nemčija, Frankfurt.
Dobitnica nemške književne nagrade je berlinska avtorica Inger-Maria Mahlke. Nagrado ji je Združenje nemških knjigotržcev podelilo za roman Archipel, ki ga je žirija označila kot "impresiven dogodek" v nemški literaturi.
Foto: dpa/STA

Dogajanje romana Archipel je postavljeno na Tenerife. Avtorica v njem pripoveduje zgodbo treh družin iz različnih socialnih okolij, v kateri se odražajo prelomi in rane v španski zgodovini. "In prav tu se zgostita kolonialna zgodovina in zgodovina evropskih diktatur 20. stoletja," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v utemeljitvi zapisala žirija. Kot še piše dpa, je general Franco leta 1936 prav na otoku Tenerife začel vojaški udar proti španski republiki.

Štiridesetletna avtorica se je rodila v Hamburgu in odrasla v Lübecku, del otroštva je preživela tudi na Kanarskih otokih. V Berlinu je študirala pravo. Preden se je popolnoma posvetila pisanju, je delala na katedri za kriminologijo. Archipel, ki je njen četrti roman, je izšel pri založbi Rowohlt Verlag.

Za nemško književno nagrado so bili letos nominirani še Maria Cecilia Barbetta, Maxim Biller, Nino Haratišvili, Susanne Röckel in Stephan Thome.

Nemško književno nagrado od leta 2005 podeljuje Združenje nemških knjigotržcev za najboljši roman v nemškem jeziku. Dobitnik prejeme 25.000 evrov, preostali pet finalistov pa po 2500 evrov.

Letos je po petih letih nagrado ponovno prejela ženska. Nazadnje jo je leta 2013 prejela Terezia Mora. Lani je nagrado prejel Robert Menasse za roman Die Hauptstadt.

Letošnji, 70. mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu, bo od 10. do 12. oktobra odprt za stroko, konec tedna bo vrata odprl za najširšo javnost. Na njem se bo predstavilo okoli 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav, častna gostja je Gruzija. Za slovensko predstavitev bo tudi tokrat poskrbela Javna agencija za knjigo RS.