Na hitro prelistano 13.10.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. oktobra - Celjska Mohorjeva družba je izdala biografski roman Maks Pleteršnik avtorja Rudija Mlinarja, založba Miš roman Kmalu avtorja Morrisa Gleitzmana. Pri Mladinski knjigi je izšel vodnik Igorja Drnovška po Sloveniji Najlepše stvari so zastonj. Društvo Jarina Bohinj & Dobravec iz Radovljice pa sta izdala knjigo o vseh slovenskih orglah.

Ljubljana Roman avtorja Morrisa Gleitzmana z naslovom Kmalu. Foto: STA

Ljubljana
Roman avtorja Morrisa Gleitzmana z naslovom Kmalu.
Foto: STA

Ljubljana Vodnik z naslovom Najlepše stvari so zastonj avtorja Igorja Drnovška. Foto: STA

Ljubljana
Vodnik z naslovom Najlepše stvari so zastonj avtorja Igorja Drnovška.
Foto: STA

Ljubljana Biografski roman o Maksu Pleteršniku avtorja Rudija Mlinarja. Foto: STA

Ljubljana
Biografski roman o Maksu Pleteršniku avtorja Rudija Mlinarja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Orgle Slovenije. Foto: www.orgle.si

Ljubljana.
Knjiga Orgle Slovenije.
Foto: www.orgle.si

ROMAN O MAKSU PLETERŠNIKU - TEDEN DNI S SLOVAROPISCEM

V biografskem romanu o Maksu Pleteršniku avtor Rudi Mlinar na podlagi resničnih oseb in okoliščin predstavi življenjsko pot velikana slovenstva. S pridihom domišljije, spretnim in tekočim slogom ter skrbnim biografskim soočanjem z izbranim likom jo postavi v podeželsko pišeško okolje.

V romanu se študent Robert izpod Uršlje gore (pisateljev drugi jaz) odpravi v Pišece, da bi se srečal z 80-letnim Pleteršnikom in se mu opravičil, ker ga študenti niso prepoznali, ko se je udeležil predavanja Antoina Meilleta na ljubljanski univerzi. Okvirna zgodba napoveduje Pleteršnikovo biografijo, hkrati Mlinar v njej predstavlja Pišece in Pleteršnikovo precej samotarsko preživljanje zadnjega obdobja življenja s sestro Mici in redkimi Pišečani, s katerimi se je družil. Biografija je razčlenjena na šest delov - šest dni, v katerih Pleteršnik pripoveduje dogodke iz svojega življenja, Robert pa si jih zapisuje, so sporočili z založbe.

KMALU - ROMAN O GROZOTAH POVOJNEGA ČASA

Druge svetovne vojne je konec, a grozot, ki jih je povzročila, še ne. V mestecu na Poljskem, kjer se znajde mladi Feliks, zatem ko je izgubil tudi mamo, se ljudje komajda prebijajo iz dneva v dan. Feliksu kljub temu, da ljudem pomaga s svojim medicinskim znanjem, grozi nevarnost zaradi Poljakov, ki sovražijo prišleke in pobijajo Jude. Ko reši življenje dojenčku, mora nenadoma skrbeti zanj. Spozna Anjo, o kateri najprej presodi, da mu je nevarna, saj se zna boriti zase. Potem spozna njeno pravo plat in skupaj se odpravita poiskat skrbnike za dojenčka, so vsebino romana povzeli pri založbi. V slovenščino je knjigo prevedel Dušan Ogrizek.

Morris Gleitzman se je rodil leta 1953 v Sleafordu v Veliki Britaniji, leta 1969 se je njegova družina preselila v Avstralijo. Pisateljsko kariero je začel s pisanjem scenarijev, danes velja za enega najuspešnejših avstralskih pisateljev. Njegova dela so prejela več nagrad in bila prevedena v številne jezike.

NAJLEPŠE STVARI SO ZASTONJ - DOŽIVETJA PO SLOVENIJI ZA VSE ČUTE IN LETNE ČASE

Vodnik Najlepše stvari so zastonj je, kot v predgovoru zapiše avtor, namenjen vsem, ki v naravi (bolj ali manj) aktivno preživljajo svoj prosti čas, pa tudi tistim, ki tega ne počnejo, a bi si želeli. Prvi bodo v njem morda našli nekaj novih idej, drugi pa spodbudo, da naredijo svoj prvi korak k naravi.

Prek 40 poti tako ni namenjenih obiskom znanih krajev in osvajanju velikih vrhov, pač pa nas usmerjajo k manj znanim zanimivostim, prezrtim krajem, igrivim doživetjem. Predvsem tistim, ki so navadno le dodatek k nedeljskemu izletu. A izkušnje družinskega pohodništva so avtorja opomnile, da so otroci uživali tudi kje drugje, ne le na vrhu gore, ki jo je izbral za nedeljski izlet. Pomembno je, da včasih prisluhnemo otrokom, ki hodijo ob nas, in tistim koščkom otroka, ki še vedno tli v nas, pa je morda malce zaspal in ga je treba le prebuditi, so zapisali pri založbi.

ORGLE SLOVENIJE - MONOGRAFIJA O TEH GLASBILIH V DRŽAVI

Monografija Orgle Slovenije z besedo in sliko predstavlja vse orgle v državi, kar pomeni trenutno 1094 glasbil. Besedila za knjigo je prispeval muzikolog Edo Škulj, za podatke in fotografije pa je poskrbel Jurij Dobravec. V njej je zajeta tudi zgodovina orglarstva na Slovenskem.

O vsakem glasbilu so navedeni podatki o lokaciji, izdelovalcih, pomembnejših dogodkih in uporabi. Orgle so na kratko opisane in prikazane s fotografijo. Podatki - z izjemo opisa - so zaradi uporabe oznak, ki so v svetu orglarstva običajne, razumljivi mednarodni javnosti, sta sporočila Društvo Jarina Bohinj & Dobravec iz Radovljice, ki sta knjigo izdala. Z izdajo obsežne in celovite knjige o teh instrumentih se je nevladna organizacija Ars organi Sloveniae pridružila letošnjemu Letu evropske kulturne dediščine.