Slovenija 10.10.2018 13:30

Borghesia s singlom Ljubljana spi bliže novi plošči

Ljubljana, 10. oktobra - Pionirji slovenske elektronske glasbe in video umetnosti Borghesia so s singlom Ljubljana spi, ki so ga v javnost poslali v torek, bliže dolgo napovedovani novi plošči Proti kapitulaciji. Ta bo temeljila na poeziji kraškega vizionarja Srečka Kosovela, izšla pa bo 23. oktobra pri domači založbi Moonlee Records.

Da bo novi album Proti kapitulaciji v celoti posvečen kraškemu pesniku Kosovelu (1904-1926), je zasedba napovedala marca lani, ko je tudi že predstavila prvo pesem Rodovnik. Ta je sedaj na albumu vključena v nekoliko spremenjeni različici, novi singl Ljubljana spi pa sedaj tudi uradno napoveduje njegov skorajšnji izid. Izšel bo 23. oktobra v digitalnem formatu, na CD plošči in kot dvojna vinilna plošča, so sporočili z založbe.

Ljubljana spi je igriva in zadušljiva koračnica v maniri industrijskega rocka , ki po ocenah založnika "odseva prvobiten industrial karakter albuma". V parniški sireni in drugih konkretnih zvokih je mogoče slišati odmeve futurističnega manifesta Umetnost hrupa Luigija Russola. Vzdušje zaznamuje paranoična bas linija, vokalisti pa vzklikajo "vse telefonske zveze pretrgane," preden obnemijo ob spoznanju: "O, saj je brezžični!"

Skladba je "znamenje nevihte, ki lebdi nad spečo Evropo, ter srhljivi simbol sorodnosti Kosovelovega in našega časa", so že zapisali v založbi.

Na albumu bo po napovedih 12 Kosovelovih pesmi, za uglasbitev so jih po branju njegove zbirke Integrali izbrali vsi člani zasedbe: Aldo Ivančić, Dario Seraval, Irena Tomažin, Jelena Rusjan in Ivo Poderžaj. Kot je lani pojasnil Ivančić, odražajo probleme današnjega časa, in sicer na tako neposreden način, "da ima človek občutek, kot da je napisano danes; zgodovinske distance skorajda ni". "Njegove še preveč aktualne besede so bombe, ki so padale po sterilnem parlamentarizmu in malomeščanstvu," so prepričani v zasedbi.

Kako zvenijo ob glasbi, bo mogoče slišati kmalu po izidu plošče: 30. oktobra v Prešernovem gledališču Kranj in 2. novembra v Stari mestni elektrarni v Ljubljani.