Svet 11.10.2018 6:00

Slovenski film se seli v Budimpešto

Budimpešta, 11. oktobra - V madžarski prestolnici bodo od petka do nedelje potekali dnevi slovenskega filma. Po Sarajevu, Sombotelu, Pulju in Osijeku je to že peta letošnja predstavitev slovenske kinematografije v tujini. Madžarsko občinstvo bo lahko videlo Ivana Janeza Burgerja, Rudarja Hanne Slak, Playing Men Matjaža Ivanišina in Fountain Gorana Vojnovića.

Brdo pri Kranju. Kamera, snemanje, snemalec. Foto: Nebojša Tejić/STA

Brdo pri Kranju.
Kamera, snemanje, snemalec.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti bodo potekali tretje leto zapored. Pripravlja jih Slovenski filmski center (SFC), ki je vse filme finančno podprl, odprl pa jih bo Burgerjev Ivan, ki se lahko pohvali s številnimi nagradami. Na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma je prejel šest nagrad vesna, med drugim za najboljši igrani film in scenarij ter za najboljšo igralko, nagradili pa so ga tudi filmski kritiki.

Letos je postal najboljši film festivala Let's CEE na Dunaju, kar mu bo v mesecu novembru omogočilo prikazovanje po izbranih avstrijskih kinematografih. Je tudi letošnji slovenski kandidat za nominacijo za tujezičnega oskarja. Pot uspehov pa je začel februarja lani v Berlinu, kjer so glavno igralko Marušo Majer nominirali med deset vzhajajočih evropskih zvezd (Shooting Stars). V vlogi Mare je ustvarila pretresljivo vlogo mlade ženske, ki je po rojstvu Ivana razpeta med vlogo ljubice in matere. Gre za osebno dramo s korupcijskim ozadjem in dramo o sprejemanju napačnih odločitev.

Rudar režiserke Hanne Slak je od svoje premiere na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel že 17 nagrad. Film gradi na resničnih dogodkih iz življenja zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče. Pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev. Na 20. festivalu slovenskega filma je prejel vesne za režijo, montažo in glavno moško vlogo, ki jo je odigral Leon Lučev.

Film še v tem mesecu čaka festival na Nizozemskem in turneja na Kitajskem, obeta se mu tudi distribucija v Italiji. Na pravkar končanem filmskem festivalu mediteranskih držav v Aleksandriji v Egiptu pa je prejel nagrado za najboljšo režijo in posebno nagrado žirije.

Zgodba Ivanišinovega filma Playing Men sledi snemanju dokumentarnega filma o moških in igri. Režiser zapade v ustvarjalno krizo, nato začne okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti. Dokumentarec je je prejel več nagrad, med drugimi nagrado Georges de Beauregard na lanskem 28. mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille, vesno za najboljši dokumentarni film na 20. festivalu slovenskega filma in posebno omembo žirije na festivalu v srbskem Pančevu.

Madžarsko občinstvo pa bo lahko videlo še kratki film Fountain režiserja Vojnovića. Navezuje se na znamenito delo Marcela Duchampa Fontana. V zakoten lokal, v katerem stalni gostje in natakarji čakajo konec še enega dolgega dne, nepričakovano vstopita čudno oblečena tujca. Kmalu se izkaže, da prihajata iz Pariza in da ju zanima stranišče lokala, katerega del naj bi bilo eno najpomembnejših del svetovne umetnosti.

Po Budimpešti se bo slovenski film v novembru in decembru predstavil še v Rigi, Minsku, Moskvi, Berlinu in Beogradu, so sporočili s SFC.