Slovenija 15.10.2018 0:30

V Mariboru se začenja nekoliko daljše Borštnikovo srečanje

Maribor, 15. oktobra - V Mariboru se danes začenja 53. Festival Borštnikovo srečanje (FBS). Dogajanje, namenjeno praznovanju slovenske gledališke ustvarjalnosti, uvajata programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče, medtem ko bo klasično slavnostno odprtje v petek z razstavo v spomin Jerneju Šugmanu in predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski.

Maribor. Borštnikov prstan. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Borštnikov prstan.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Festival Borštnikovo srečanje bo prenovljen in z razširjenimi vsebinami v 14 dneh ponudil nekaj manj kot 70 dogodkov. Po napovedih novega umetniškega direktorja Aleša Novaka bo zdaj več poudarka na mladih in razvoju novih občinstev in temu vodilu sledi dogajanje pred uradnim odprtjem festivala.

To sta nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče. Prvo v obliki dvodnevnega usposabljanja pedagoških delavcev in gledaliških ustvarjalcev vzpostavlja prostor za razvoj veščin sprejemanja, premišljevanja in razumevanja gledaliških vsebin za mlade.

Študentsko gledališče pa je zasnovano kot mednarodna platforma, ki bo povezala izbrane tuje in slovensko gledališko šolo. Zvrstile se bodo študentske gledališke predstave in delavnice, ob tem pa bodo potekale izmenjava izkušenj, primerjava praks in refleksija.

Oba sklopa po napovedih vodstva festivala ponujata javnosti vrhunske gledališke predstave. Med drugim bo danes na ogled Alica v Čudežni deželi Zagrebškega gledališča mladih in v torek Zojkino stanovanje Fakultete za estrado Ruskega inštituta gledaliških umetnosti GITIS.

Čeprav se bodo določeni dogodki odvili že prej, bo slavnostno odprtje festivala v petek, ko bodo v galeriji Vetrinjskega dvora odprli razstavo v spomin igralcu Jerneju Šugmanu, nato pa bo v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor sledila otvoritvena predstava Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja in koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega ter Cankarjevega doma.

Takoj zatem bodo na sporedu že predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa, ki ostajajo jedro festivala. Zaključek bo 28. oktobra s podelitvijo nagrad po izboru strokovne žirije v sestavi Nike Arhar, Uršule Cetinski, Gorana Ferčeca, Simone Hamer in Marka Sosiča. Borštnikov prstan letos prejme igralec Janez Škof.