Svet 15.10.2018 5:30

Na dan prišla fantazmagorija španskega umetnika Goye

Zaragoza, 15. oktobra - Muzej v Zaragozi je bogatejši za tri nove slike, ki so jih med 18. in 19. stoletjem ustvarili Francisco de Goya, Francisco Bayeu in Antonio Gonzalez Velazquez. Podarila jih je družina iz glavnega mesta Aragonije, ki pa je želela ostati neimenovana. Za pomembno odkritje velja fantazmagorija aragonskega umetnika Goye.

Poznavalec Goye Arturo Anson Navarro je po pisanju španskega portala ABC ocenil, da gre za dela odlične kakovosti, ki razkrivajo slog in tehniko treh velikih španskih slikarjev.

Deli Bayeuja in Velazqueza z religioznimi motivi sta skici za freski, ohranjeni v katedrali v Toledu in v madridski baziliki sv. Mihaela.

Delo Goye pa je po pojasnilih Navarra fantazmagorija, ki upodablja demonsko bitje z dvema rogovoma in dolgimi lasmi, odeto v črnino. Spremljajo jo manjša demonska bitja in podobe človeških figur.

Navarro je prepričan, da sliko podpisuje Goya (1746-1828), saj sledi slikarjevemu slogu in temi nadnaravnosti, ki jo je v slikah in grafikah upodabljal v času, ko je bil hudo bolan.

Dodal je, da je zamegljena slika, ki ni skica, odsev slikarjevih fantazij in domišljije in da jo je Goya naslikal v ne več kot pol ure. Po prepričanju Navarra je pomembno odkritje ne samo za Aragonijo, ampak tudi za mednarodno okolje.

La Vision Fantasmal so doslej poznali le prek črno-bele fotografije, ki se je pojavila v članku o Goyi v reviji Aragon leta 1928 ob obletnici umetnikove smrti. Slika ni bila omenjena nikjer več in ni bila katalogizirana.