Svet 15.10.2018 6:00

Maksimovićev kratki film na zagrebškem One Take Film Festivalu

Zagreb, 15. oktobra - V programu mednarodnega filmskega festivala One Take, posvečenega filmom, posnetim v enem kadru, bo prikazan tudi slovenski film Nevidna roka Adama Smitha režiserja in scenarista Slobodana Maksimovića. V tekmovalni program festivala, ki bo v Zagrebu potekal med 19. in 21. oktobrom, so uvrščeni filmi iz 21 držav, največ jih je iz ZDA in Irana.

Portorož, Avditorij Portorož. Režiser Slobodan Maksimović in predsednik strokovne žirije Mitja Okorn. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Portorož, Avditorij Portorož.
Režiser Slobodan Maksimović in predsednik strokovne žirije Mitja Okorn.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

V tekmi za veliko nagrado festivala bodo prikazani štirje celovečerci, posneti v enem samem filmskem kadru. Najdaljši film v konkurenci je 120-minutni celovečerec z izvirnim naslovom Taghbaz iranskega režiserja Shahrama Asadzadeha, piše na festivalski spleti strani. V tekmovalni program je sicer uvrščenih še 28 filmov, po večini krajših minutaž.

Večkratni nagrajenec mednarodnih filmskih festivalov Maksimović se bo v Zagrebu predstavil s kratkim igranim filmom Nevidna roka Adama Smitha, ki govori o verižnih medsebojnih dolgovih posameznikov iz več evropskih držav. V njihove težave in načrte se bo vključila nevidna roka Adama Smitha, ki predstavlja samoregulacijo trga in celotnega svetovnega gospodarstva, so zapisali organizatorji.

Ob glavnem programu bo festival postregel tudi z naborom spremljevalnih programov. Eden od teh je One Take in Space, v sklopu katerega bodo prikazali filme francoske avtorice Muriel Montini, ki je posnela več filmov v enem kadru za potrebe galerij in razstavnih prostorov, v spremljevalnem programu One Take in Love pa bodo v ospredju medčloveški odnosi in ljubezen.

Festival bo sklenil celovečerec Utoya norveškega avtorja Erika Poppea, ki je premiero doživel na letošnjem berlinskem filmskem festivalu. Poppe je navidezno v enem kadru v 72 minutah spregovoril o terorističnem napadu skrajnjega desničarja Andersa Breivika, ki je umoril 69 oseb na norveškem otoku Utoya leta 2011. Filmsko dramo bodo predvajali v sklopu Poppeove retrospektive.

One Take Film Festival so v Zagrebu prvič organizirali leta 2003 z namenom podpiranja filmov, ustvarjenih v enem kadru. Festival poteka vsako drugo leto, doslej pa so v tekmovalnem programu prikazali več kot 300 filmov iz 40 držav.