Slovenija 13.10.2018 9:00

Riblja čorba ob 40-letnici delovanja še enkrat v Ljubljani

Ljubljana, 13. oktobra - Kultna srbska rock zasedba Riblja čorba se bo ob 40-letnici delovanja spet ustavila v Ljubljani. Potem ko je lani napolnila dvorano Stožice, bo nocoj nastopila v Cvetličarni. Skupina je močno zaznamovala glasbeno sceno bivše države in še vedno nagovarja z uspešnicami, kot so Na zapadu ništa novo, Ostani đubre do kraja in Neču da ispadnem životinja.

Srbija, Jagodina. Srbska rock skupina Riblja čorba. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Jagodina.
Srbska rock skupina Riblja čorba.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

S svojim frontmanom in poetom Boro Đorđevićem je Riblja čorba pisala glasbeno zgodovino nekdanje Jugoslavije in se vpisala vanjo kot ena največjih rock skupin z Balkana. Svojo pot je začela leta 1978 v eni od beograjskih restavracij in že s prvim singlom Lutka sa naslovne strane osvojila poslušalce.

Prvi beograjski koncert, glasno najavljen v medijih, so odigrali februarja 1979 v mladinskem domu. Takrat je Bora, ko je med izvedbo Lutke polomil eno od plastičnih lutk, prikazal svoj rock cirkus, ki je začel pritegovati množice, po drugi strani pa tudi redarje in policijo. Takrat so tudi že predstavili večji del materiala s prve plošče Kost u grlu, ki ga je občinstvo na sledečih koncertih na začudenje skupine poznalo, še preden je ta izšla. Prvenec je samo v prvem dnevu zabeležil 12.000 prodanih izvodov.

Sledil je nagel vzpon kariere, v kateri so se po koncertu v Zagrebu, kjer so do smrti pohodili mladoletnico, srečevali tudi z zahtevo po prepovedi plošče ter prekinitvami in odpovedmi koncertov, ker da njihovo obnašanje ni v skladu s socialistično moralo. Riblje čorbe to sicer ni ustavilo. Sledile so nadaljnje plošče in uspešnice, kot so Nemoj da ideš mojom ulicom, Volim, volim žene, Amsterdam, Avionu slomiću ti krila in Pogledaj dom svoj anđele.

V 40 letih delovanja so bili večkrat razglašeni za skupino leta, beležijo pa 19 studijskih albumov, pet albumov v živo, štiri singl plošče, več kot 300 izdanih pesmi, več kot milijon prodanih albumov in nekaj tisoč koncertov.