Slovenija 15.10.2018 14:54

Anja Štefan in Slavko Pregl nominirana za nagrado Astrid Lindgren

Ljubljana, 15. oktobra - Slovenska pisatelja Anja Štefan in Slavko Pregl sta se uvrstila med nominirance za Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). To je prestižna nagrada, ki jo Švedski svet za umetnost podeljuje avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja. Nagrajenec bo znan aprila 2019 na knjižnem sejmu v Bologni.

Ljubljana. Mladinski pisatelj in direktor Javne agencije za knjigo RS (Jak) Slavko Pregl. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinski pisatelj in direktor Javne agencije za knjigo RS (Jak) Slavko Pregl.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pisateljica Anja Štefan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Anja Štefan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za nagrado, ki jo Švedski svet za umetnost podeljuje od leta 2003, je nominiranih 246 avtorjev iz 64 držav. Seznam je bil predstavljen na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Nagrado nagrado Astrid Lindgren bodo lavreatu izročili konec maja 2019 v Stockholmu, so sporočili iz Društva slovenskih pisateljev.

Med slovenskimi kandidati so bili v preteklosti oz. od leta 2004 Marlenka Stupica, Marija Lucija Stupica, Lila Prap, Alenka Sottler, Janja Vidmar, Damijan Stepančič ter Andrej Rozman - Roza in Peter Škerl, ki sta bila za nagrado nominirana lani.

Prejemnik lanske nagrade je bil nemški pisatelj in ilustrator Wolf Erlbruch.

Anja Štefan je pisateljica, pesnica, pravljičarka in pripovedovalka, ki zgodbe za bralce in poslušalce pogosto išče v ljudskem izročilu. Piše in objavlja pravljice, pesmi in uganke; med najbolj znanimi so Štiri črne mravljice, Gugalnica za vse, Sto ugank, Iščemo hišico, Bobek in barčica, Lonček na pike, Kotiček na koncu sveta, Melje, melje mlinček.

Slavko Pregl je v prvi vrsti mladinski pisatelj, pa tudi pripovednik, basnopisec, založnik in urednik. Napisal je okrog 50 knjig in knjižic ter dobil vse slovenske nagrade, namenjene mladinski literaturi: od večernice do desetnice.