Slovenija 17.10.2018 10:17

Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS praznuje 50-letnico delovanja

Ljubljana, 17. oktobra - V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma se bo ob 19. uri začela prireditev ob 50-letnici Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS. Glavne dejavnosti arhiva so evidentiranje, pridobivanje, materialno varovanje, strokovna obdelava in uporaba slovenskega filmskega arhivskega gradiva v skladu z zakonodajo, piše na strani ministrstva za kulturo.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zbrane bodo nocoj nagovorili direktor Arhiva RS Bojan Cvelfar, vodja Slovenskega filmskega arhiva Tatjana Rezec Stibilj ter minister za kulturo Dejan Prešiček, slavnostni govornik pa bo scenarist, dramaturg in filmski kritik Jože Dolmark, piše v vabilu na prireditev. Sledila bo projekcija izbranih kratkih filmov, med katerima bosta Filmski obzornik junij 1946 v režiji Franceta Kosmača ter film Snaga je pol zdravja, katerega scenarij in režijo podpisuje Jože Pogačnik.

Kot je v besedilu za Slovensko kinoteko spomnil sodelavec Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS Lojz Tršan je bil omenjeni arhiv druga specializirana ustanova za evidentiranje, zbiranje in hrambo filmskega arhivskega gradiva na območju nekdanje Jugoslavije, takoj za Jugoslovansko kinoteko iz Beograda. Prav razmeroma zgodnji ustanovitve arhiva leta 1968 se lahko Slovenci zahvalimo, da mu je v 50-ih letih delovanja uspelo zbrati in ohraniti več kot 90 odstotkov filmov, ki so nastali na naših tleh.

"Zakonska podlaga ustanovitve je bil arhivski zakon iz leta 1966, ki je tudi film opredelil kot arhivsko gradivo in je zavezoval državne producente, predvsem Triglav film in Viba film, da so arhivu izročali negative v dolgoročno hrambo," je pojasnil Tršan.

Na začetku so skrb za filme zaupali le Ivanu Nemaniču, ki ga danes štejemo za začetnika filmske arhivistike pri nas. Filmski arhiv je organiziral po zgledu tedaj vodilnih svetovnih arhivov, francoskega Bois d'Arcyja, nemškega Bundesarchiva-Filmarchiva in Jugoslovanske kinoteke. Po njih se je zgledoval predvsem pri doseganju pogojev hrambe in ureditvi zbirke filmskega arhivskega gradiva. Zbirka je po prvotnem načelu urejena še danes, navaja Tršan.

Med drugim je arhivar zapisal, da je Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS do konca leta 2017, kljub skromnemu številu zaposlenih, uspelo zbrati, shraniti, strokovno obdelati in predstaviti 12.020 filmskih naslovov, kar je 32.352 tehničnih enot, od filmskih kolutov različnih širin do elektronskega in digitalnega gradiva različnih oblik in nosilcev.

Filmsko arhivsko gradivo na filmskem traku je sicer od leta 2016 dalje hranjeno v novih, klimatiziranih filmskih skladiščih na Roški v Ljubljani, ki zagotavljajo njegovo optimalno hranjenje, starejši, gorljivi filmi pa so shranjeni v Borovcu pri Kočevski reki. V okviru vzpostavljanja državnega e-arhiva je dobro poskrbljeno tudi za dolgoročno hrambo novejšega filmskega arhivskega gradiva v izvorno digitalni obliki, je med drugim še zapisal Tršan.

Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS je odprt za obiskovalce, njegovo gradivo pa uporabljajo tako filmski ustvarjalci, televizije, muzeji za razstave kot posamezniki. Poleg filmov, ki so nastali z državno podporo, so arhivu svoje filme zaupali tudi številni filmski ljubitelji in ljubiteljski snemalci, med katerimi je morda najbolj znan Božidar Jakac.

Praznovanje 50-letnice Slovenskega filmskega arhiva sicer poteka že vse leto, v Slovenski kinoteki pa so ob jubileju pripravljali tudi posebne filmske projekcije.