Svet 17.10.2018 8:55

Nagrada man booker za roman Milkman severnoirske avtorice Anne Burns

London, 17. oktobra - V Londonu so v torek zvečer nagrado man booker prvič podelili severnoirski avtorici. Anne Burns je žirijo prepričala z romanom Milkman, v katerem skozi oči dekleta spregovori o svojih izkušnjah o življenju na Severnem Irskem. Nagrada, namenjena proznim delom, prvotno izdanim v angleščini, je vredna 50.000 funtov.

Velika Britanija, London. Podelitev nagrade man booker, namenjene proznim delom, prvotno izdanim v angleščini. Letošnja dobitnica nagrade man booker je severnoirska avtorica Anna Burns, ki je žirijo prepričala z romanom Milkman, v katerem skozi oči dekleta spregovori o svojih izkušnjah o življenju na Severnem Irskem. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Podelitev nagrade man booker, namenjene proznim delom, prvotno izdanim v angleščini.
Letošnja dobitnica nagrade man booker je severnoirska avtorica Anna Burns, ki je žirijo prepričala z romanom Milkman, v katerem skozi oči dekleta spregovori o svojih izkušnjah o življenju na Severnem Irskem.
Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London. Podelitev nagrade man booker, namenjene proznim delom, prvotno izdanim v angleščini. Daisy Johnson je s 27 leti postala najmlajša pisateljica, nominirana za to prestižno nagrado. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Podelitev nagrade man booker, namenjene proznim delom, prvotno izdanim v angleščini.
Daisy Johnson je s 27 leti postala najmlajša pisateljica, nominirana za to prestižno nagrado.
Foto: Xinhua/STA

Četrti roman severnoirske pisateljice Anne Burns Milkman po presoji predsednika žirije za nagrado man booker Kwameja Anthonyja Appiaha prinaša preprosto čudovit jezik, s poudarkom na prepoznavnem in konsistentno grajenem glasu zabavne, navihane in preproste prvoosebne protagonistke. Po besedah filozofa in pisatelja Appiaha roman bralca že s prvo stranjo potegne v nasilni vsakdan, kjer so v zraku grožnje s smrtjo in ljudi ubijajo posebne vojaške enote, ob vsem tem pa se mlada, nadlegovana protagonistka sooča s svojim življenjem.

Po besedah Appiaha Milkman še zdaleč ni roman, ki bi spregovoril o enem kraju in času. "Lokalno v njem služi za raziskovanje univerzalne izkušnje družb v krizi," je dodal po poročanju tujih medijev.

Posebnost Milkmana je, da se je avtorica v njem izognila uporabi lastnih imen. Pisateljica je po prejemu nagrade za britanski BBC dejala, da je iz knjige imena izločila namenoma, saj bi s tem delo izgubilo svojo moč. Dodala je, da je njeno odraščanje v Belfastu zelo vplivalo na zgodbo romana. Pisala je namreč o družbi, ki jo daljši čas prežema nasilje, v kateri ljudje živijo pod izjemnim pritiskom, hkrati pa to zanje postane neko normalno stanje.

Pisateljica je svoj romaneskni prvenec No Bones predstavila leta 2001, šest let kasneje mu je sledil roman Little Constructions. Pred nagrajenim Milkmanom je leta 2014 izdala še delo Mostly Hero. V torek zvečer ji je man bookerja izročila Camilla, soproga britanskega prestolonaslednika Charlesa.

V konkurenci za nagrado je bilo letos šest romanov, ki so jih poleg zmagovalke podpisali še Esi Edugyan, Daisy Johnson, Rachel Kushner, Richard Powers in Robin Robertson. Daisy Johnson je s 27 leti postala najmlajša pisateljica, nominirana za to prestižno nagrado.

Lani je nagrado prejel ameriški avtor George Saunders za roman Lincoln in the Bardo.