Slovenija 18.10.2018 9:00

Štantetove Posledice začenjajo pohod po slovenskih kinih

Ljubljana, 18. oktobra - Film Posledice v režiji in po scenariju Darka Štanteta z nocojšnjo premiero v Koloseju starta z redno distribucijo po slovenskih kinih. V filmu, ki je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel več nagrad, tudi vesno za režijo, je v ospredju problematični mladostnik Andrej. Gledalec mu sledi od trenutka, ko pristane v vzgojnem zavodu.

Trzin. Režiser Darko Štante. Foto: Daniel Novakovič/STA

Trzin.
Režiser Darko Štante.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Osemnajstletni Andrej, ki ga igra z vesno za najboljšo moško glavno vlogo nagrajeni Matej Zemljič, se znajde v vzgojnem zavodu med drugim tudi zato, ker ga mati (Rosana Hribar) ne zmore več obvladati, svoje pa pripomore tudi pasivni oče, ki ga igra Dejan Spasić.

Ko se po odločitvi sodišča Andrej znajde v zavodu, se mora začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka (Timon Šturbej). Ta ga kmalu vzame pod svoje okrilje, a Andrej mora pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da na plan ne pride skrivnost, ki jo varuje, je opis filma povzet na festivalski strani.

Andrej je prikazan kot neprilagojen mladostnik, ki pa kljub vsem neumnostim, ki jih napravi, v sebi nosi čut za pravičnost. A film jasno pokaže, kako lahko naivnost, želja po priznanju ter po tem, da si ljubljen, v za mladostnike zelo ranljivem obdobju, v skrajnih okoliščinah pripeljejo do skrajnih dejanj, za katere je treba posledice nositi vse življenje.

Režiser si je film sprva zamislil kot dokumentarec, a je, kot je dejal v nedavnem intervjuju za STA, hitro ugotovil, da te ideje ne bo mogoče uresničiti. Pojavilo se je od birokratskih in administrativnih do čisto praktičnih, moralnih in etičnih ovir.

Film je na 21. Festivalu slovenskega filma pobral kar štiri vesne, za režijo, glavno in stransko moško vlogo ter nagrado občinstva, pa še nagrado žirije filmskih kritikov.

Kot direktor fotografije je pri filmu sodeloval Rok Kajzer Nagode, montažo je opravila Sara Gjergek, oblikovalec zvoka je bil Julij Zornik, scenografka Špela Kropušek, kostumografka pa Ina Ferlan. Film je nastal v produkciji Temporame.

Štante je diplomiral na fakulteti za socialno delo, nato pa magistriral iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Trenutno je filmar mlajše generacije zaposlen kot vzgojitelj v vzgojnem zavodu.