Svet 18.10.2018 9:29

Serebrenikovu moskovsko sodišče za pol leta podaljšalo pripor

Moskva, 18. oktobra - Moskovsko sodišče je v sredo začelo soditi ruskemu gledališkemu in filmskemu režiserju Kirilu Serebrenikovu, ki je osumljen goljufije. Prvi dan sojenja je sodišče odločilo, da režiserju za pol leta podaljšajo pripor, je pisanje ruskih medijev povzela nemška tiskovna agencija dpa. Serebrenikov je v hišnem priporu že 13 mesecev.

Serebrenikov (49) je skupaj z nekaterimi sodelavci obtožen, da so si prilastili 130 milijonov rubljev (1,7 milijona evrov), je tožilec sporočil v začetku oktobra, ko je bil primer predan v obravnavo moskovskem sodišču.

Režiser trdi, da so obtožbe proti njemu konstrukt. Dobro leto je preživel v hišnem zaporu v svojem moskovskem stanovanju, ki ga lahko pod nadzorom zapusti zgolj za dve uri na dan. Pred tem je že imel težave z ruskimi oblastmi, saj je bil zelo kritičen nad naraščajočo cenzuro v umetnosti. Leta 2016 je opozoril, da se situacija v državi "vrača k najbolj patetičnim sovjetskih praksam".

Kljub vsemu Serebrenikov ostaja umetniški direktor gledališča Gogolj Center. Njegov zadnji film Poletje o legendarnemu ruskemu rockerju Viktorju Tsoiju so letos prikazali na filmskem festivalu v Cannesu, še navaja dpa. Film si bo mogoče ogledati tudi na letošnjem 29. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu - Liffu.