Svet 22.10.2018 5:00

V newyorškem Guggenheimovem muzeju prihodnje leto razstava Roberta Mapplethorpa

New York, 22. oktobra - V newyorškem Guggenheimovem muzeju za prihodnje leto napovedujejo odprtje razstave Brezpogojne napetosti - Mapplethorpe zdaj. Dvodelno postavitev načrtujejo 30 let po smrti enega najbolj priznanih, pa tudi najbolj kontroverznih ameriških umetnikov poznega 20. stoletja, ki je v Guggenheimovi zbirki dobro zastopan.

ZDA, New York. Znameniti Guggenheimov muzej. Foto: Xinhua/STA

ZDA, New York.
Znameniti Guggenheimov muzej.
Foto: Xinhua/STA

ZDA, New York. Znameniti Guggenheimov muzej. Foto: Xinhua/STA

ZDA, New York.
Znameniti Guggenheimov muzej.
Foto: Xinhua/STA

Kot piše na spletni strani Guggenheimove fundacije, je muzej leta 1993 prejel donacijo Fundacije Roberta Mapplethorpa, ki je obsegala okoli 200 fotografij in nekaj drugih predmetov.

Prvi del razstave bo predstavil vrhunce iz Mapplethorpove zapuščine v muzeju. Med drugim bo mogoče videti izbor umetnikovih zgodnjih polaroidov, kolažev in del v mešani tehniki. Na ogled bodo tudi njegovi ikonični moški in ženski akti, pa fotografije cvetja in cvetličnih tihožitij, njegovi portreti umetnikov, znanih osebnosti in znancev ter nekaj njegovih najbolj znanih avtoportretov.

Drugi del pa bo pripovedoval o umetnikovem velikem vplivu na sodobni portret in avtoportret. Med drugim bodo z deli zastopani Rotimi Fani-Kayode, Lyle Ashton Harris, Glenn Ligon, Catherine Opie in Paul Mpagi Sepuya.

Prvi del razstave bo na ogled od 25. januarja do 10. julija 2019, drugi pa od 24. julija 2019 do 5. januarja 2020, je še mogoče izvedeti na spletni strani Guggenheimove fundacije.

Ameriški fotograf Mapplethorpe (1946-1989) je poznan po obsežnih serijah zelo stiliziranih črno-belih fotografij, od katerih so najbolj znani portreti, fotografije cvetja in cvetličnih tihožitij ter moški akti. Njegov odkriti homoseksualni erotizem v delih iz njegovega srednjega obdobja je sprožil veliko polemiko o javnem financiranju umetniških del.