Slovenija 20.10.2018 10:00

Steklenik v Tivoliju nova galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

Ljubljana, 20. oktobra - Irena Pivka in Brane Zorman, umetniški vodji zavoda Cona, sta si v Rastlinjaku Tivoli zamislila Steklenik, novo galerijo za zvok, bioakustiko in umetnost. Odprli jo bodo opoldne, kot prvi bo v njej gostoval skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov Boštjan Perovšek. Predstavil bo skladbo Stenice, mrož in vrata - Steklenik 2018.

Kompozicija za osemkanalni zvočni sistem, pripravljena posebej za razstavo v Stekleniku, je osnovana na izvirni skladbi Stenice, mrož in vrata plešejo kolo iz leta 1986. Zvočni material skladbe so različna oglašanja stenic, ki so jim dodani zvoki mroža in vrat. V njej je Perovšek uporabil posnetke biologa Matije Gogale, slednji mu je predal okoli 80 ur magnetofonskih zapisov napevov stenic, iz katerih je izluščil 20 vzorcev.

Sam skladbo opredeljuje kot bioakustično, čeprav bi jo bilo mogoče razvrstiti tudi med elektroakustične glasbe. Bioakustična pa ni zaradi modnih trendov bioart polja, temveč zato, ker temelji na zvočnem materialu znanstvenikov, ki se ukvarjajo s proučevanjem oglašanja živali, njegove besede povzema spletna stran Cone.

Perovšek sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo, njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk. Igra tudi s skupino SAETA ter ustvarja glasbo za film, gledališče, performanse in multimedijske instalacije in zvočne prostore za muzeje in galerije.

Galerija Steklenik bo naslavljala dela, ki preko zvočne raziskave narave in okolja povezujejo umetniške in znanstvene prakse. Kot piše na spletni strani Cone, bo povezovalni prostor za snovanje, raziskovanje in predstavljanje umetniških del, razstav, performansov in spremljevalnih dogodkov.

Steklenik je partnerski projekt zavoda Cona in Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Cona je tehnično opremila in ozvočila vzhodno krilo rastlinjaka, v katerem pripravlja program galerije, Botanični vrt pa poleg zagotavljanja prostorskih kapacitet sooblikuje povezovanje med znanstvenim in umetniškim načinom raziskovanja in ustvarjanja.

Perovšek bo v Stekleniku s svojo skladbo gostoval do 2. decembra. Naslednja bo gostovala bioumetnica Saša Spačal z novim delom Plast_ika.