Svet 19.10.2018 14:38

Balet SNG Maribor na gostovanju v Mehiki

Leon, 19. oktobra - Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj na enem največjih gledaliških festivalov na svetu, 46. mednarodnem festivalu Cervantino v Guanajuatu v Mehiki, izvedel baleta Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga. Festival poteka od 10. do 28. oktobra, ponudil bo 327 predstav oziroma dogodkov.

Maribor. Središče Maribora, SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
Središče Maribora, SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Stabat Mater je Clug ustvaril za Münchenski balet julija 2013. Iz konteksta legendarne glasbene podlage italijanskega skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija iz leta 1736, ki je edinstvena zvočna upodobitev trpljenja božje matere Marije, je v izvirno plesno govorico prenesel lastna doživetja Pergolesijeve sakralne in v nekem globljem smislu tudi metafizične mojstrovine, so zapisali v SNG Maribor.

Z baletom Le Sacre du Printemps pa se je Clug poklonil Igorju Stravinskemu. Kmalu po premierni uprizoritvi aprila 2012 so kritiki zapisali, da mu je uspelo ustvariti novo in pomenljivo interpretacijo Posvetitve pomladi.

Mednarodni festival Cervantino v Guanajuatu spada med štiri najpomembnejše svetovne festivale, na njem se predstavljajo glasba, opera, gledališče in ples, upodabljajoča umetnost, literatura in avdiovizualni mediji.

Festival, poimenovan po Miguelu de Cervantesu, avtorju Don Kihota, poteka od 50. let minulega stoletja, ko so študentje začeli uprizarjati Cervantesove medigre. Letošnja izdaja bo ponudila 195 predstav z različnih področij.

Letos slavijo obletnice Bernsteina, Debussyja, Rossinija, Saturnina Herrana, Juventina Rosasa in Jorgeja Ibargüengoitie ter 50. obletnico študentskega gibanja leta 1968.

Na festivalu sodelujejo umetniki iz Argentine, Armenije, Avstrije, Belgije, BiH, Brazilije, Čila, Ekvadorja, Francije, Gruzije, Gvatemale, Hrvaške, Indije, Irana, Izraela, Italije, Japonske, Kanade, Kitajske, Kolumbije, Konga, Mehike, Monaka, Nemčije, Nizozemske, Peruja, Portorika, Slovenije, Srbije, Španije, Švice, Velike Britanije, ZDA in Zimbabveja.

Na področju plesa bo izvedenih 14 predstav, med vrhunci sta ob mariborskem Baletu še Les Ballets de Monte-Carlo s predstavo LAC ter japonski plesalec Hiroaki Umeda s predstavo Intensional Particle.

Po predstavah v Guanajuatu bo Balet nadaljeval turnejo po zahodni obali Mehike, so še sporočili iz SNG Maribor.