Slovenija 19.10.2018 21:15

Borštnikovo srečanje v novi obliki uspešno naprej

Maribor, 19. oktobra - Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje v 53. izvedbi začenja novo zgodbo. Del programa se je odvil že pred nocojšnjim slovesnim odprtjem in naletel na dober odziv, zdaj pa gre naprej v ustaljenih tirnicah. "Uživajte v dobrem gledališču," je vse zbrane v Mariboru pozval novi umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Maribor, SNG Maribor. Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje. Umetniški direktor festivala Aleš Novak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje.
Umetniški direktor festivala Aleš Novak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Vojko Stopar in umetniški direktor festivala Aleš Novak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje.
Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Vojko Stopar in umetniški direktor festivala Aleš Novak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje. Mariborski župan Andrej Fištravec. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Odprtje Festivala Borštnikovo srečanje.
Mariborski župan Andrej Fištravec.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Oba nova sklopa Mlado in Študentsko gledališče, ki sta se že odvila, predstavljata neko dodano vrednost festivalu. Že prvi dan v ponedeljek smo imeli več kot 1200 mladih gledalcev in potem podobno do današnjega dneva," je še pred nocojšnjim slovesnim odprtjem Borštnikovega srečanja v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor za STA povedal Novak.

Želi si, da bi bile dvorane polne tudi v preostalem delu festivala, ki se bo odvil v naslednjih desetih dneh. Udeležba na nocojšnji slovesnosti je spodbudna, saj so bili vsi sedeži polni.

Zbrane je nagovoril tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki se na prihajajočih volitvah poteguje za nov mandat. Spomnil je, da mariborsko gledališče prihodnje leto beleži sto let obstoja, pomemben utrip mestu pa daje tudi Festival Borštnikovo srečanje, ki od nekdaj poteka tu. "Vesel sem, da festival pridobiva vedno večjo mednarodno razsežnost. Vsako leto pripelje v mesto velike umetnike, veliko umetnosti in veliko umetnosti željnih ljudi," je dejal.

Pred otvoritveno predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja ter koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma, ki predstavlja prvo epizodo spremljevalnega programa festivala, so danes v Vetrinjskem dvoru odprli fotografsko razstavo v spomin Jerneju Šugmanu (1968-2017), ki so jo pripravili v sodelovanju z SNG Drama Ljubljana. Nedavno preminuli igralec je prejel osem Borštnikovih nagrad za igro in eno nagrado občinstva.

"Veličastno, duhovito, iskreno je izpolnil in utelesil dramske, televizijske, radijske like, obvladoval široko paleto žanrov, navduševal kritiko in veljal za enega najbolj priljubljenih, prepoznavnih igralcev pri nas," so izpostavili pripravljavci razstave.

Strokovni program festivala letos ponuja 11 dogodkov. Po navedbah organizatorjev je zasnovan kot vsebinsko urejena odprta platforma, ki povezuje in združuje raznorodne projekte in pobude, refleksije, simpozije, okrogle mize in mednarodne posvete. Med drugim prinaša mednarodni simpozij ob 70-letnici Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI), okroglo mizo o posledicah morebitnih sprememb kulturnega modela na področju uprizoritvenih umetnosti, pogovor o politikah umetniškega vodenja v slovenskih gledališčih ter razpravo o spolni enakopravnosti v gledališkem svetu.

Jedro festivala ostaja izbor gledaliških predstav slovenskih producentov, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Letošnji tekmovalni program, ki šteje deset naslovov, je sestavila Zala Dobovšek. "Bistvene komponente tokratne selekcije uprizoritev so v vzpostavljanju močnega odnosa do štirih pomembnih gledaliških elementov: skupnosti/skupnega, časa, metodoloških raziskav in kritičnosti do aktualnega stanja sveta," je pojasnila.

Osrednji tuji gost bo italijanski režiser in igralec Pippo Delbono, ki se bo s skupino Compagnia Pippo Delbono predstavil s predstavama Vangelo (Evangelij) in La Gioia (Radost). Slednja bo tudi zadnja predstava letošnjega festivala, ki se bo zaključil 28. oktobra s podelitvijo nagrad najboljšim.