Slovenija 22.10.2018 13:13

Nagrada Kristine Brenkove slikanici Skodelica kave s podobami Petra Škerla

Ljubljana, 22. oktobra - Z nagrado Kristine Brenkove je letos ovenčana slikanica s črtico Ivana Cankarja Skodelica kave, ki jo krasijo ilustracije Petra Škerla. Poleg prejemnice nagrade za izvirno slovensko slikanico sta s priznanjem nagrajeni še slikanica brez besedila Marte Bartolj Kje si? in slikanica Anje Štefan Drobtine iz mišje doline z ilustracijami Alenke Sottler.

Ljubljana Knjiga Ivana Cankarja z naslovom Skodelica kave. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Ivana Cankarja z naslovom Skodelica kave.
Foto: STA

V slikanici Skodelica kave (založba Miš) je Cankarjeva pripoved sestavljena iz refleksivnega dela in retrospektive. V prvem ilustrator mojstrsko prikaže Cankarjevo pogrezanje vase, v molk, v resentiment, ki ga likovno opredeljujejo različni zorni koti prikaza, mestoma celo stripovsko ponazarjanje dogajanja, ki ga skorajda ni. Sunkovit prehod v retrospektivo pokaže mladega Cankarja in njegov prihod domov, na Vrhniko. Fokus ilustracije je usmerjen na njegovo utrujeno in prazno obličje, piše v obrazložitvi nagrade.

Kot je za STA povedal Škerl, je želel z ilustracijami približati slikanico predvsem svoji generaciji oziroma staršem, ki zdaj vzgajajo otroke. Cankarjeva črtica, ki po njegovih besedah doslej še ni bila ilustrirana, mu je predstavljala velik izziv. Spraševal se je, kako pojem krivde čim bolje umestiti v kontekst dela, obenem pa je s podobami skušal zajeti vse tri ključne pasuse Cankarjevega življenja.

Tako je v slikanici Cankar predstavljen v mladostniškem obdobju, ko se za nekaj časa vrne domov, poznejšem dunajskem obdobju, ko se spominja "skodelice kave", in zadnjih letih na Rožniku. Tu analizira svoje življenje in se zave, da veliko stvari ni odvisnih le od posameznika, ampak tudi od družbe, je pojasnil Škerl in spomnil, da ta čas sovpada s koncem prve svetovne vojne in tako s številnimi družbenimi spremembami.

Knjiga Kje si? Marte Bartolj (založba Miš), nagrajena s posebnim priznanjem za izvrstno slikanico brez besedila, je zasnovana na podlagi nasprotja med brezbarvno vsakdanjostjo in barvo, ki se nenadoma pojavi v njej. Risbo, čeprav je edina nosilka zgodbe, odlikuje še enostavna, obenem pa dovolj pripovedna in nadrobna likovna govorica. Prostor je prikazan plastično, stripovsko kadriranje, včasih tudi s prebijanjem okvirjev posameznih sličic, krepi dinamiko likovne pripovedi, piše v utemeljitvi.

Pesniška zbirka Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga) Anje Štefan izraža najgloblja sporočila minimalistične otroške poezije avtorice: življenje je igra, ki nikakor ni samo svetla, ampak je v njej zaznati tudi temne tone. Le na videz preprosto otroško poezijo izvrstno dopolnjujejo inovativne ilustracije Alenke Sottler, ki mestoma ustvarjajo občutek gibanja, drugje so podobe humorno strašljive, ponovitve istih likovnih motivov pa z izjemno likovno sporočilnostjo simbolizirajo tok življenjca, ki so mu izročeni vsi mladički, vsi otročički, vsa bitja, piše v utemeljitvi priznanja za inovativno likovno interpretacijo otroške poezije.

Podelitev nagrade in priznaj bo ob 15. uri v Trubarjevi hiši literature. Za nagrado za izvirno slovensko slikanico, ki jo podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, so bile nominirane še slikanica Boštjana Gorenca Pižame Kaj se skriva očku v bradi? z ilustracijami Igorja Šinkovca (Mladinska knjiga), slikanica Zmaj v parku (Mohorjeva Celje), ki sta jo soustvarila Miroslav Košuta in ilustratorka Ana Razpotnik Donati, in avtorska slikanica Lile Prap ZMAJI?! (Mladinska knjiga).