Slovenija 22.10.2018 13:31

Konec tedna tri nagrade za slovenske filme

Zagreb/Tuzla/Luxembourg, 22. oktobra - Kratki igrani film Nevidna roka Adama Smitha režiserja Slobodana Maksimovića je prejel grand prix zagrebškega One Take festivala, Rudar Hanne Slak na festivalu v Tuzli nagrado za najboljši celovečerec, manjšinska koprodukcija Zimske muhe Olma Omerzuja pa je na festivalu centralne in vzhodne Evrope v Luksemburgu prejela posebno nagrado žirije.

Mednarodna žirija v sestavi producent, režiser in scenarist Peter Blackburn, predavatelj, režiser, scenarist in montažer Martin Jehle ter režiserka in scenaristka Sara Hribar je poudarila, da je Nevidna roka Adama Smitha izvrsten primer filma, posnetega v enem kadru z živo mizansceno in koreografijo gibanja. "Film je uspel podati pogled na resno evropsko ekonomsko situacijo. Inkorporiral je jezike mnogih nacionalnosti, kar je že samo po sebi velik režijski podvig," so besede žirije v sporočilu za javnost povzeli v Slovenskem filmskem centru (SFC).

Zagrebški One Take filmski festival je potekal od 19. do 21. oktobra.

O filmu Rudar je predsednik žirije Srđan Vukadinović povedal, da "na impresiven način govori o resničnem dogodku, ki je bil dolgo skrit pred javnostjo". "Film je edina filmska paralela Srebrenice, saj govori o tri do štiri tisočih žrtvah, ki so po drugi svetovni vojni bile zakopane v rudniku blizu Velenja, o čemer se dolgo ni govorilo. Neverjetno sporočilo, ki ga nosi film Rudar, ni karakteristično samo za Balkan, temveč za ves južnoslovanski prostor - namreč od nekdaj je treba vztrajati v nečem, čemur pravimo vera v odkritje, ter da se tabu teme, ter nekaj, kar se je dolgo skrivalo pod preprogo, lahko odkrije," so njegove besede povzeli v SFC.

Filmski festival v Tuzli je potekal od 12. do 19. oktobra. S tem festivalom je film Rudar prejel svojo 20. nagrado.

O filmu Olma Omerzuja pa je članica žirije Govinda Van Maele povedala: "Film Zimske muhe uspe ohraniti drznost in igrivost, čeprav gre za film ceste o odraščanju, ki je zelo razširjen in vsem dobro znan žanr. Je svež, drzen in poln življenja. Gledalec nikoli ne ve čisto natančno, kam ga bo pronicljivi in drzni ustvarjalec filma odpeljal, vendar lahko trdim, da smo se z užitkom prepustili njegovi nenavadni in čudoviti vožnji."

Festival centralne in vzhodne Evrope v Luksemburgu je potekal od 4. do 21. oktobra.

Češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija Zimske muhe je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prejela nagrado za najboljšo režijo, na 21. festivalu slovenskega filma pa vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo.