Svet 23.10.2018 5:30

V poljski prestolnici načrtujejo muzej Varšavskega geta

Varšava, 23. oktobra - V nekdanji varšavski judovski bolnici za otroke bo svoj domicil dobil muzej Varšavskega geta. Odprtje, ki ga načrtujejo za leto 2023, bo sovpadalo z 80-letnico vstaje v Varšavskem getu. Prvi korak je bil podpis 30-letne najemne pogodbe za prostor, piše poljska tiskovna agencija PAP.

Poljska, Varšava. Oznaka lokacije zidu nekdanjega varšavskega geta na ulici Chlodna. Foto: Aljoša Rehar/STA

Poljska, Varšava.
Oznaka lokacije zidu nekdanjega varšavskega geta na ulici Chlodna.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Poslanstvo muzeja bo po besedah direktorja novega muzeja Alberta Stankowskega "širiti znanje o tem zgodovinskem trenutku ter tragičnem obdobju Varšavskega geta in vstaje v njem kot tudi o drugih zaprtih območjih, ki so jih po Poljskem med drugo svetovno vojno ustanavljali Nemci".

Muzej bo svoj prostor dobil v bolnici za otroke, ki je bila zgrajena pred točno 140 leti. Ustanovili sta jo judovski družini Bersohn in Bauman in je po mnenju Stankovskega primer dobre prakse aktivne vključenosti civilne družbe in obenem tudi prispevek k ustanavljanju neodvisne poljske države po letu 1918.

Varšavski geto je bil eden največjih judovskih getov, ki so jih v času holokavsta med drugo svetovno vojno ustanovili Nemci. V njem naj bi bilo v začetnem obdobju okoli 460.000 prebivalcev, piše PAP.