Svet 23.10.2018 9:57

Eva Petrič v New Yorku z novimi projekti

New York, 23. oktobra - Slovenska umetnica Eva Petrič se v New Yorku te dni predstavlja s svojim novim projektom This sweet WEB (Ta sladka mreža), ki ga je začela v soboto v gledališču Bowery Electric, nadaljevala ga bo 27. oktobra v gledališču Glass Box na glasbeni akademiji New School, sklenila pa 1. novembra na Broadwayju.

ZDA, New York. Slovenska umetnica Eva Petrič. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Slovenska umetnica Eva Petrič.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Eva Petrič je dejala, da gre pri novem projektu "mreženja" za poskus prevoda njenih instalacij čipk v novo obliko, v zvok, v njen projekt EVAcuate in njegov izdelek - Angel of your ultra sound. Gre za mešanico performansa, teatra, recitala poezije in koncerta.

"Gre za zvočni in video prevod moje nove istoimenske monografije WEBbing. Idejo sem dobila v New Yorku, kjer me neprestano obdaja hrup. Želela sem narediti neko protiutež z melodijo, ki povezuje," je povedala umetnica.

Glasbeni album za projekt je ustvarila v New Yorku, in sicer prav tako v "mreženju", ki odseva značaj mesta. Pri tem je sodelovala s temnopoltim Američanom afriških korenin Dannyjem Chavisom, Japoncem Nakaom Hayatom in Američanom evropskih korenin Leonom Gruenbaumom.

Album zajema 12 pesmi z njenimi besedili, ki jih dopolnjujejo video posnetki instalacij iz monografije WEBbing. "Predstavljam jih v performansu, zaokroženem s poezijo in gibom, petjem ter projekcijo, kjer ustvarim, podprem koncept mreženja z dejansko mrežo, ki jo napletem med performansom z vrtnicami, ki simbolizirajo ljubezen, kar je tema mojih pesmi."

Ta sladka mreža je uvod v WEBbing, ki ga bo 1. novembra predstavila na gledališkem festivalu United Solo v Theatre Row na 42. ulici v New Yorku. Na tem festivalu je lani za projekt Eden Transplanted dobila posebno nagrado za najboljši performans.

"Vesela sem tudi, da me je uveljavljena ustvarjalka na področju zvoka in kuratorka Luisa Muhr uvrstila v svojo serijo Women Between Arts, ki zdaj že drugo leto poteka v Glass Box Theater na New School," je dejala Eva Petrič.

Women Between Arts je trenutno vodilna interdisciplinarna serija umetnic v New Yorku. Rezervirana je za ustvarjalce, ki se identificirajo kot ženske ali ženske skupine in se posvečajo kakršnikoli kombinaciji glasbe, teatra, poezije, performansa, instalacij in vizualne umetnosti na nekonvencionalen način.