Svet 24.10.2018 6:00

Na Reki bodo danes odprli lektorat slovenskega jezika

Zagreb, 24. oktobra - Na filozofski fakulteti na Reki bodo danes odprli lektorat slovenskega jezika, s katerim se bo začelo poučevanje slovenščine v Primorsko-goranski regiji tudi na univerzitetni ravni. Ob odprtju bo na reški fakulteti potekalo tudi omizje Jezik - manjšina - kultura. Poleg tega bodo na Reki danes obeležili še Cankarjevo leto.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sporazum o ustanovitvi lektorata za slovenski jezik sta rektorja reške in ljubljanske univerze podpisala 23. marca 2018, kar je bila krona večletnih prizadevanj za omogočanje poučevanja slovenščine v Primorsko-goranski županiji, ki je tradicionalno tesno povezano s Slovenijo, so napovedali organizatorji današnjega dogodka.

Kot so poudarili, se vse bolj krepijo gospodarske in kulturne povezave ter sodelovanje pri skupnih čezmejnih projektih, kar veže tudi znanstvene in raziskovalne institucije. Menijo, da je zaradi tega smiselno zagotoviti prisotnost slovenskega jezika na vseh ravneh izobraževanja, od predšolske do visokošolske.

Izrazili so prepričanje, da bo odprtje lektorata prispevalo k akademskim izmenjavam, med drugim tudi v okviru evropskih programov mobilnosti ter pri medkulturni izmenjavi in sodelovanju v gospodarstvu. Lektorat bo po njihovem mnenju pripomogel k nadgradnji povezovanja ljubljanskega in reškega univerzitetnega prostora.

Lektorat je uvrščen v študijski program Filozofske fakultete na Reki za študijsko leto 2018/19, delovati pa bo začel z drugim semestrom v začetku prihodnjega leta.

Med omizjem Jezik - manjšina - kultura, ki se ga bodo po odprtju lektorata udeležili profesorji, jezikovni strokovnjaki in diplomati iz Hrvaške in Slovenije, načrtujejo razpravo o različnih načinih ohranjanja manjšinskih jezikov na Hrvaškem s posebnim poudarkom na položaju slovenskega jezika.

Udeleženci se bodo pogovarjali tudi o poučevanju manjšinskih jezikov tako v manjšinskih kot v hrvaških institucijah, vsakdanji uporabi manjšinskega jezika v družini in zunaj nje, jezikovni politiki Hrvaške in sosednjih držav ter vplivu jezika na kulturno identiteto manjšinske skupnosti.

V popoldanskih urah bodo v slovenskem kulturnem društvu Bazovica na Reki odprli razstavo Cankar ne jezi se, na kateri bodo na ogled družabne igre in pisave študentov s katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, ki so jih razvili v spomin na Ivana in Izidorja Cankarja. Po Ljubljani bodo razstavo danes prvič predstavili v tujini.

Odprtju lektorata bodo po napovedih prisostvovali slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez in predstavniki ministrstva za zunanje zadeve ter profesorji s filozofskih fakultet na Reki in v Ljubljani, pa tudi predstavniki ljubljanskega inštituta za narodnostna vprašanja ter centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik.