Slovenija 23.10.2018 13:13

Ljubljansko lutkovno gledališče v tem tednu praznuje 70-letnico

Ljubljana, 23. oktobra - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je v tem tednu v znamenju 70-letnice ustanovitve. Zvrstilo se bo več dogodkov, med njimi nova uprizoritev Martina Krpana v režiji Tina Grabnarja, ki bo premiero doživela v četrtek. Sočasno bo na ogled razstava z nekaterimi lutkami in rekviziti iz predstave Martin Krpan iz leta 1950, so sporočili iz LGL.

Ljubljana. Vodeni ogled po Lutkovnem gledališču. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodeni ogled po Lutkovnem gledališču.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Praznovanje 70-letnice bo danes ponudilo javno vodstvo po stalni razstavi v Lutkovnem muzeju in zaodrju LGL za družine. Ogled se bo začel z raziskovanjem skritih kotičkov, kjer si bodo obiskovalci ogledali različne gledališke prostore in prisluhnili starim zgodbam o začetkih gledališča. Zatem se bodo z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer se nahaja Lutkovni muzej in v katerem so na ogled najstarejše lutke.

V četrtek bo na velikem odru premierno uprizorjen novi Martin Krpan v režiji Tina Grabnarja. Pripovedka Frana Levstika o močnem človeku, ki s svojo kobilo skrivoma tihotapi sol, tu pa so še bleščeče cesarsko življenje na dunajskem dvoru, nonšalantno sekanje prečudovite dvorne lipe in divji dvoboji, ponuja čudovito izhodišče za lutkovno ustvarjanje, so zapisali v LGL. Ustvarjalci so uporabili tradicionalno tehniko ročnih lutk. V uprizoritvi igrajo Zala Ana Štiglic, Martina Maurič Lazar in Maja Kunšič.

V preddverju velikega odra pa bo od četrtka do 19. novembra na ogled razstava Martin Krpan iz sklopa Odprašeno, na kateri bodo na ogled nekatere lutke in rekviziti iz predstave Martin Krpan iz leta 1950, ene prvih predstav LGL. Ker gledališče sprva ni imelo svojih likovnih ustvarjalcev, so izdelavo lutk za predstavo zaupali Šoli za umetno obrt pod vodstvom kiparja Boža Pengova in kiparke Ajše Pengov. Tehnično zasnovo za lutke je prevzel Ciril Jagodic, vse kostume pa je ustvarila Mija Jarc, ena od začetnic slovenske kostumografije.

Na razstavi bo mogoče videti Martina Krpana, kočijaža ter cesarja in ministra Gregorja, ki sta med najbolj izrazitimi figurami v predstavi. Poleg lutk bo razstavljenih tudi nekaj kopij skic za scenografijo, ki jo je izdelal nekdanji sokolski lutkar in scenograf Lado Skrušny, ter nekaj bolje ohranjenih scenskih rekvizitov, kot so sani in pohištvo dunajskega dvora v izdelavi Janka Vertina.

V petek, 26. oktobra, pa LGL vabi otroke na doživljajsko delavnico, na kateri jih bo Martin Krpan popeljal na dolgo popotovanje ne le od svojega domačega praga do dunajskega dvora, ampak tudi skozi 70 let delovanja lutkovnega gledališča.

LGL je bilo ustanovljeno leta 1948 kot Mestno lutkovno gledališče. Otvoritveno premiero je pripravilo 10. oktobra istega leta v okviru Ljubljanskega festivala.