Svet 23.10.2018 14:43

V Londonu danes premiera biografskega filma o Freddieju Mercuryju

London, 23. oktobra - V Londonu bo danes svetovno premiero doživel biografski film o frontmanu zasedbe Queen Freddieju Mercuryju. Film z naslovom Bohemian Rhapsody je režiral Bryan Singer, vlogo Mercuryja je prevzel Rami Malek. V slovenskih kinematografih bo film na sporedu od 26. oktobra.

Avstrija, Dunaj. Voščena lutka britanskega pevca Freddieja Mercuryja v muzeju Madame Tussauds na Dunaju. Foto: Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Voščena lutka britanskega pevca Freddieja Mercuryja v muzeju Madame Tussauds na Dunaju.
Foto: Xinhua/STA

Film bo 27 let po Mercuryjevi smrti po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v Londonu doživel svetovno premiero v velikem slogu. Projekcija bo v areni Wembley, ki sprejme 12.500 gledalcev in stoji nasproti stadiona, kjer je legendarna britanska zasedba leta 1985 nastopila na koncertu Live Aid.

Mercury, ki je imel aids, je 24. novembra leta 1991 pri 45 letih umrl na svojem londonskem domu za posledicami pljučnice. Da je okužen z virusom hiv, je izvedel že nekaj let pred smrtjo, a je napredovanje bolezni ohranjal v zavetju zasebnosti.

Priljubljenost zasedbe se po Mercuryjevi smrti leta 1991 le še povečuje. Kot piše AFP, so med najbolje prodajanimi glasbeniki na svetu, pri čemer je bil večji del izvodov njihovih albumov prodan po njegovi smrti. Poleg tega kitarist zasedbe Brian May (71) in bobnar Roger Taylor (69) v sodelovanju s pevcem Adamom Lambertom še vedno polnita koncertna prizorišča po svetu.

Zdaj so uspešnice, kot so We Will Rock You, Another One Bites The Dust in Don't Stop Me Now, na novo zaživele še v filmu. Vlogo Mercuyja je prevzel Rami Malek. V intervjujih je spregovoril o tem, kako se je lotil kompleksnega značaja v javnosti nastopaškega, a v zasebnem življenju zadržanega Mercuryja z zelo neobičajno potjo do slave.

Mercury se je rodil leta 1946 kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju v družini, ki je pripadala indijski skupnosti Parsov. Leta 1964 se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je obiskoval šolo za umetnost ter spoznal glasbene somišljenike Maya, Taylorja in Johna Deacona, s katerimi se je združil v eno najbolj prepoznavnih rock skupin 70. let prejšnjega stoletja, si spremenil ime in postal njihov frontman.

Film sledi Mercuryjevi poti do slave in zapletenemu ljubezenskemu življenju od začetkov skupine Queen do znamenitega nastopa na koncertu Live Aid. Njihov 20-minutni nastop na stadionu Wembley je bil po prepričanju mnogih eden najboljših nastopov v živo nasploh.

Mercuryjeva smrt se je sprva zdela kot konec zasedbe, ki so jo sestavljali štirje enakovredni posamezniki. Basist Deacon se je upokojil leta 1997 in od tedaj živi odmaknjen od oči javnosti. May in Taylor pa sta se podala na pot samostojnih karier. A na koncu sta se nehala upirati dediščini zasedbe. Z Deaconovo privolitvijo, da nadaljujeta kot Queen, sta združila moči s pevcem Paulom Rodgersem ter med letoma 2005 in 2008 odigrala več razprodanih koncertov.

Nato pa sta leta 2009 na televizijskem šovu American Idol spoznala Lamberta in se povezala z njim. Oboževalci Queenov so 36-letnega pevca, ki se ne trudi posnemati Mercuryja ali nadomestiti preminulega frontmana, lepo sprejeli. Krajšim nastopom je leta 2012 sledila evropska turneja, tej pa svetovne turneje. Leta 2017 so kot Queen in Adam Lambert odigrali 26 koncertov po ZDA in 26 po Evropi.

Vlogo Deacona je v filmu prevzel Joseph Mazzello, Mayja Gwilym Lee in Taylorja Ben Hardy. Kot piše na spletni strani Koloseja, sta bila May in Taylor skozi celoten ustvarjalni proces del filmske ekipe.