Slovenija 24.10.2018 9:57

Pilonova galerija iz Ajdovščine gosti razstavo del Hommage Tisnikarju

Ajdovščina, 24. oktobra - V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo danes ob 19. uri odprli razstavo Hommage Tisnikarju. Razstava sodi v stalno zbirko Koroške galerije likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca. Na ogled bo do 9. decembra.

Murska Sobota. Razstava del Hommage Tisnikarju. Foto: Marjan Maučec/STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Razstava del Hommage Tisnikarju.
Foto: Marjan Maučec/STA
Arhiv STA

Razstava, ki se obenem pridružuje obeležitvi 90-letnice rojstva in 20-letnice smrti Jožeta Tisnikarja, je nastala v okviru projekta Zbirke v gibanju, izmenjave zbirk muzejev in galerij. Kustos je Marko Košan. Koroška galerija je lani gostila Pilonovo stalno zbirko.

Projekt stalne zbirke Hommage Tisnikarju se je rodil v letu 2001 med veliko razstavo Tisnikarjevih del v Berlinu, ki so bila postavljena v dialog s kiparskimi deli Mirsada Begića. Zbirka se vse od takrat polni z deli drugih slovenskih in mednarodnih umetnikov - njena utemeljiteljica Milena Zlatar je "ustvarjalno mitologijo obeh umetnikov povezala še s slikarskim svetom Zdenka Huzjana", so zapisali v vabilu na otvoritev razstave v Pilonovi galeriji.

V nabor del iz stalne zbirke so razvrščena tudi dela koroškega slikarja Valentina Omana, Zorana Mušiča, Tisnikarjevega slovenjgraškega prijatelja Bogdana Borčića, fotografov Dragiše Modrinjaka, Tihomirja Pinterja, Hermana Pivka, goriškega fotografa Roberta Kusterleta, srbskega slikarja Vladimirja Veličkovića ter kiparja Metoda Frlica.

V svoj izbor razstave v ajdovski Pilonovi galeriji je kustos vključil tudi Tisnikarjev nastop t.i. "vdor realnega" v predstavi režiserja Vlada Repnika Brigade lepote iz leta 1990.

"V ozadju vsake Tisnikarjevih podob je resnična zgodba iz življenja, svojega lastnega ali pa iz življenj tistih, ki jih je v letih svoje nenavadne službe v prosekturi pospremil na zadnji poti. A travmatski naboj teh človeških dram je Tisnikar znal povzdigniti v sfero univerzalnih simbolov. Predanost ustvarjanju in instinktivna zavezanost izbranemu motivnemu svetu je kljub pomanjkanju klasične slikarske izobrazbe, a ob osupljivem tehnološkem znanju, rodila podobe, ki so na svoj poseben način popolne," je o delu Jožeta Tisnikarja, samoukega slikarja in enega izmed najbolj prepoznavnih imen slovenskega modernega slikarstva po drugi svetovni vojni, v katalogu zapisal kustos Košan.