Svet 25.10.2018 5:00

Pogačar v Kunstverein Milano o zbirki knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Milano, 25. oktobra - V Kunstverein Milano, neodvisnemu centru, ki deluje na področju sodobne umetnosti, avtorskega filma in knjige umetnika, bo danes umetnik Tadej Pogačar spregovoril o Zbirki knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in aktivnostih, povezanih s popularizacijo medija knjige umetnika. Na ogled bo tudi projekt Naša žena, so sporočili iz zavoda.

Ljubljana, Moderna galerija. Pregledna razstava umetniškega ustvarjanja Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Moderna galerija.
Pregledna razstava umetniškega ustvarjanja Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predavanje Pogačarja v Milanu v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E. organizirajo ob 25. obletnici delovanja P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti. Ustanovljen je bil leta 1993 kot virtualna umetniška institucija, ki vzpodbuja nove komunikacijske oblike in povezave.

Ob predavanju bo v Kunstverein Milano na ogled tudi projekt Naša žena. Projekt je bil v Sloveniji prvič predstavljen na pregledni razstavi Tadeja Pogačarja Hribi, doline in rudna bogastva v Moderni galeriji leta 2014, piše na spletni strani Centra in Galerije P74.

Revija Naša žena je izhajala od leta 1945 kot list za delovno ženo in se je želela aktivno vključiti v tok družbenega dogajanja ter sooblikovati podobo slovenske moderne ženske. Izbrane podobe naslovnic med letoma 1960 in 1970 tematizirajo dominantne ideologije časa, medijsko reprezentacijo žensk, življenjske sloge in potrošnjo v Jugoslaviji v času, ko je ta s svojo originalno različico samoupravnega socializma doživljala vrhunec gospodarskega razcveta. Po prostorski postavitvi je v letošnjem letu izšla še knjiga umetnika.