Svet 26.10.2018 6:00

Andrea Bocelli z novim albumom popularnih skladb

Rim, 26. oktobra - Nov album italijanskega tenorista Andree Bocellija z naslovom Si, na katerega je uvrstil doslej še neobjavljene popularne skladbe, izide danes. Kot piše na pevčevi spletni strani, je album Si "slavje ljubezni, družini, veri in upanju". Junija je njegov izid napovedal singel If Only - Qualcosa piu dell'Oro - Tu Eres Mi Tesoro.

Kitajska. Italijanski tenorist Andrea Bocelli. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Kitajska.
Italijanski tenorist Andrea Bocelli.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

"Končno, po 14 letih je pripravljen nov pop album, ki bo vključeval številne lepe skladbe. Naslovljen bo Si, preprosto Si," je ob junijski napovedi izida zapisal pevec. Leta 2004 je namreč izšel njegov izredno priljubljen album Andrea, ki je bil po svetu prodan v več kot petih milijonih izvodov.

Za prvim, trojezičnim singlom z albuma z naslovom If Only - Qualcosa pie dell'Oro - Tu Eres Mi Tesoro stojita kreativca, ki podpisujeta tudi Bocellijevo skladbo Con te partiro - Francesco Sartori in Lucio Quarantotto.

Bocelli, rojen leta 1958 v Toskani, je strast do glasbe kazal že v otroštvu, ko je začel igrati klavir in kasneje še druga glasbila, popoln instrument pa je našel v svojem glasu. Rodil se je s prizadetim vidom in pri 12 letih popolnoma oslepel.

Leta 1994 je s pesmijo Il mare calmo della sera slavil na glasbenem festivalu Sanremo, sledila je prva velika operna vloga v Verdijevi operi Macbeth. Pesem Con te partiro, ki jo je kasneje posnel v duetu s Sarah Brightman z naslovom Time to Say Goodbye, ostaja ena največjih uspešnic vseh časov. V svoji karieri je prodal 80 milijonov plošč in izdaj, skupno pa je sodeloval pri okoli 25 albumih.

Novembra 2016 je napolnil ljubljanske Stožice. Na prvem samostojnem koncertu v Sloveniji je izvedel arije iz oper italijanskih skladateljev ter filmske skladbe, ki jih je objavil na albumu Cinema.