Slovenija 26.10.2018 8:42

V Mini teatru premierno Andersenova pravljica Deklica z vžigalicami

Ljubljana, 26. oktobra - V Mini Teatru bo zvečer premiera predstave Deklica z vžigalicami. Brezčasno in tragično zgodbo Hansa Christiana Andersena o revni deklici, ki si v hladni decembrski noči ne upa domov, ker ni prodala nobene škatlice vžigalic, sta na oder postavila Steve Tiplady in Sally Todd, poustvarila pa jo bosta igralca Vesna Kuzmič in Aleš Kranjec.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v Mini Teatru, je Andersenova pravljica "prelepa in presunljiva zgodba, ki sveti na človeško krhkost in moč domišljije, ki ponuja upanje". Po njihovih navedbah bodo uprizorili "malo drugačno deklico z vžigalicami", saj bo poleg usode, ki ji jo je spisal veliki Andersen, doživela tudi srečnejši konec, ki ji ga bo namenilo občinstvo.

Ko sta bila režiser in avtor adaptacije Tiplady ter avtorica lutk in scenografije Sally Todd povabljena, da ustvarita Deklico z vžigalicami za Mini teater, sta po lastnih besedah želela z današnjega vidika raziskati pomembnost zgodbe.

Po njunih besedah je to zgodba o upanju, obupu in ljubezni, postavljena v hitro spreminjajoči se čas industrializacije. Neenakost in revščina otrok sta zelo razširjena, saj so mesta postala magnet za obubožano prebivalstvo vasi - to pa je po navedbah avtorjev pojav, ki ga še danes lahko opazimo v mestih po svetu, ko se ljudje preseljujejo zaradi vojn ali revščine.

Lutkar in režiser Tiplady je skupaj s Sally Todd umetniški vodja ansambla Indefinite Articles, ki je svoj prvenec predstavil leta 2013 v Royal Opera House s predstavo The Firework Maker's Daughter, ki jo je Tiplady režiral in pri njej sodeloval kot lutkar. Tiplady je zasnoval in uprizoril vse produkcije Indefinite Articles, vključno z Ostržkom, v katerem je nastopal 20 let.