Svet 28.10.2018 5:00

V Frankfurtu razstava o staranju Siva je nova roza

Frankfurt, 28. oktobra - V Muzeju svetovnih kultur v Frankfurtu je od petka na ogled razstava o pomenu in vlogi staranja, naslovljena Siva je nova roza. Kustosinja postavitve Alice Pawlik je poudarila, da postavitev zadeva prav vsakogar, saj je staranje proces, ki se začne že v otroštvu, je njene besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana. Starejši ljudje, upokojenci, starost. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Starejši ljudje, upokojenci, starost.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Pomemben vidik, ki ga v ospredje postavlja razstava, je tudi, da starost svetovne populacije iz leta v leto narašča, kar že danes nagovarja predstavnike raznih generacij k skupni akciji glede reševanja težav, ki temu dejstvu sledijo.

S svojimi deli je razstavo sooblikovalo 18 umetnikov, ki so staranje raziskovali preko fotografij, videov, literature, risb ter multimedijskih instalacij in performansov. Pri tem so se naslanjali na dognanja znanstvenikov, priznanih umetnikov in literatov, obrnili pa so se tudi na posameznike iz različnih generacij, piše na spletni strani muzeja.

Na ogled bo tudi 159 etnografskih objektov z vsega sveta, vključujoč posebnosti, kakršna je denimo pasta, ustvarjena iz mrtvih ptičev, ki jo na Sumatri uporabljajo proti gubam. Med fotografijami pa bo zanimiva serija, skozi katero so predstavljene trojčice iz Nigerije, stare preko 100 let.

Razstava Siva je nova roza bo na ogled do 1. septembra 2019.