Na hitro prelistano 3.11.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. novembra - Pri založbi Beletrina je izšel roman bosanskega romanopisca Dževada Karahasana Seme smrti, pri Mladinski knjigi pa delo afganistanskega pisatelja Khaleda Hosseinija Morska molitev in knjiga malteškega avtorja Edwarda de Bona Paralelno razmišljanje. Založba Zala je izdala slikanico Haddy Njie in Lise Aisato Zazibanka za vse čase.

Ljubljana. Zazibanka za vse letne čase norveške glasbenice Haddy Njie in ilustratorke Lise Aisato je razkošna pesem v besedi in sliki. Foto: STA

Ljubljana.
Zazibanka za vse letne čase norveške glasbenice Haddy Njie in ilustratorke Lise Aisato je razkošna pesem v besedi in sliki.
Foto: STA

Ljubljana. Morska molitev je nekakšna slikanica za odrasle s poetičnim besedilom. Khaleda Hosseinija je navdihnila ganljiva podoba mrtvega triletnika na morski obali. Foto: STA

Ljubljana.
Morska molitev je nekakšna slikanica za odrasle s poetičnim besedilom. Khaleda Hosseinija je navdihnila ganljiva podoba mrtvega triletnika na morski obali.
Foto: STA

Ljubljana. V knjigi Paralelno razmišljanje avtor Edward de Bono predstavi drugačen pogled na razmišljanje. Foto: STA

Ljubljana.
V knjigi Paralelno razmišljanje avtor Edward de Bono predstavi drugačen pogled na razmišljanje.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Dževada Karahasana Seme smrti je prvi del trilogije O čem pripoveduje pepel, skupaj tvorijo življenjsko zgodbo slavnega Omarja Hajama. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Dževada Karahasana Seme smrti je prvi del trilogije O čem pripoveduje pepel, skupaj tvorijo življenjsko zgodbo slavnega Omarja Hajama.
Foto: STA

SEME SMRTI - PRVI ROMAN IZ TRILOGIJE O SLOVITEM OMARJU HAJAMU

Roman Seme smrti je prvi del trilogije O čem pripoveduje pepel (2015), ki jo sestavljata še romana Tolažba nočnega neba in Vonj po strahu. Vsak od romanov predstavlja zaključeno celoto, skupaj pa tvorijo življenjsko zgodbo slavnega Omarja Hajama (1048-1131). V prvem delu avtor bralca popelje v islamski srednji vek in mu predstavi mladost slavnega perzijskega znanstvenika, matematika, astronoma, filozofa, mistika in pesnika. Glavni zaplet knjige je osredotočen na policijsko preiskavo, pri kateri sodeluje mladi Hajam. Gre za smrt očeta Hajamovega prijatelja Feriduna, krivec za smrt pa je nepričakovano odkrit v pokojnikovi ožji družini. A policija preiskavo opusti. Roman se tako v svojem izhodišču opira na zvrst kriminalnega romana. Postmodernistična naracija avtorju omogoča številna odstopanja od zgodovinskih dejstev in ugotavljanje številnih podobnosti med nevarnimi fundamentalističnimi časi, v katerih je veliki pesnik živel, in sedanjostjo, so zapisali pri založbi. Za prevod romana je poskrbela Jana Unuk.

Dževad Karahasan (1953) je bosanski romanopisec, dramatik, esejist in profesor dramaturgije ter zgodovine drame in gledališča. Zaslovel je z romani Vzhodni divan, Šahrijarjev prstan, Sara in Serafina, Nočni shod in O čem pripoveduje pepel. Prejel je številne nagrade, med njimi nagrado za najboljši jugoslovanski roman leta 1990, Herderjevo nagrado (1999), vilenico (2010) in Goethejevo nagrado (2012).

MORSKA MOLITEV - POETIČNA KNJIGA O GROZOTAH BEGUNSTVA

Morska molitev je nekakšna slikanica za odrasle s poetičnim besedilom, ki je napisano preprosto, a z močnim učinkom na bralca. V Sredozemskem morju je utonilo ali izginilo že na tisoče ljudi, med njimi tudi vrsta otrok. Med njimi je bil tudi Alan Kurdi. Ganljiva podoba mrtvega triletnika na morski obali je pretresla svet in navdihnila Khaleda Hosseinija, avtorja uspešnic Tek za zmajem, Tisoč veličastnih sonc ter In v gorah odzvanja, ki je spisal ganljivo delo, v katerem oče na predvečer nepredvidljivega potovanja nagovarja svojega sinka. Delo je prevedla Radojka Manfreda Modic.

Khaled Hosseini se je rodil leta 1965 v afganistanskem Kabulu. Leta 1980 se je preselil v Združene države Amerike in doštudiral medicino. Nekaj let je delal kot zdravnik, po uspehu prvega romana Tek za zmajem pa se je v celoti posvetil pisanju. Je avtor treh velikih svetovnih uspešnic, ki so izšle v več kot 70 državah v nakladi več kot 40 milijonov izvodov.

PARALELNO RAZMIŠLJANJE - KNJIGA O DRUGAČNEM NAČINU RAZMIŠLJANJA

V knjigi avtor predstavi drugačen pogled na razmišljanje. Kritičen je do ustaljenega zahodnega načina. V uvodu zapiše: "Zahodno razmišljanje odpoveduje, ker ni bilo narejeno za spoprijemanje s spremembami. Glavni krivci za to so spoštovanje, čaščenje in samozadovoljnost, zaradi katerih smo si dovolili, da smo se zadovoljili s pomanjkljivim sistemom. Ali to pomeni, da je koncept tradicionalnega zahodnega razmišljanja, ki ga je oblikovala grška 'druščina treh' (Sokrat, Platon in Aristotel), napačen? Če bi na to vprašanje odgovorili s preprostim da ali ne, bi uporabili presojevalno izrazoslovje taistega sistema. Iskanje zlata ni enako projektiranju in gradnji hiše; ko je treba snovati pot naprej, sta razčlemba in presoja premalo". Knjigo je poslovenila Polona Mertelj.

Edward de Bono se je rodil 19. maja 1933 na Malti. Diplomiral je na medicinski fakulteti in delal kot kardiolog, potem pa nadaljeval šolanje v Oxfordu. Tam je dobil častno diplomo iz psihologije in fiziologije, pozneje še doktorat iz medicine. Ima tudi doktorat Univerze v Cambridgeu. Služboval je na univerzah v Oxfordu, Londonu, Cambridgeu in Harvardu. Bono, ki se najraje predstavi kot razmišljevalec, je vodilna svetovna avtoriteta na področju kreativnega mišljenja in neposrednega poučevanja razmišljanja kot spretnosti. Razvil je metode, s pomočjo katerih uporabljamo možgane na drugačen način, kot smo se jih učili uporabljati. Napisal je več kot 60 knjig, ki so prevedene v več kot 40 jezikov. Predaval je v več kot 60 držav, osemkrat je obiskal tudi Slovenijo.

ZAZIBANKA ZA VSE LETNE ČASE - SLIKANICA S POETIČNO USPAVANKO

Zazibanka za vse letne čase norveške glasbenice Haddy Njie in ilustratorke Lise Aisato je razkošna pesem v besedi in sliki. Je uspavanka, ki v ritmu letnih časov zaziblje otroka v spanje in je pesem o krogotoku življenja, piše na platnici slikanice. Besedilo je poslovenila Danni Stražar.