Slovenija 31.10.2018 0:30

V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije

Ljubljana, 31. oktobra - V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Trubarja. Po torkovi osrednji proslavi danes sledi nekaj prireditev, v evangeličanskih cerkvah praznična bogoslužja.

Ljubljana. Kip pisatelja Primoža Trubarja. Foto: Tamino Petelinšek/ STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kip pisatelja Primoža Trubarja.
Foto: Tamino Petelinšek/ STA
Arhiv STA

Ljubljana. Stenske upodobitve Primoža Trubarja v prostorih DZ. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stenske upodobitve Primoža Trubarja v prostorih DZ.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani bo ob 16. uri osrednje bogoslužje, ki se ga bosta med drugim udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, na Trubarjevi domačiji v vasi Rašica pa bo zvečer prireditev, na kateri bo slavnostni govornik zgodovinar Janez Weiss.

V prestolnici bo vrata odprl grad Fužine, ki ga je v 16. stoletju sezidala rodbina Khisl, glavna podpornica protestantizma na Slovenskem, v njem pa so se zbirali slovenski protestantski pisci, kot so Primož Trubar, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin.

Dan reformacije so v torek počastili na osrednji državni proslavi na Ravnah na Koroškem, minuli petek pa tudi v Murski Soboti.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik.

V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992.