Slovenija 2.11.2018 9:33

V Mali drami avtorski projekt po motivih Raymonda Carverja

Ljubljana, 2. novembra - V Mali drami bodo nocoj premierno uprizorili avtorski projekt iz programa Drama Laboratorij, v katerem se posvečajo razmislekom o inovaciji, raziskovanju in mnogovrstnosti sodobnega gledališča. Predstava O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni je nastala po motivih kratke proze ameriškega literata Raymonda Carverja, režirala je Maša Pelko.

Osnova avtorskega projekta je izbor 12 Carverjevih kratkih zgodb, ki obsegajo vsa obdobja avtorjevega nekaj več kot desetletnega opusa. "Bolj ko se poglabljamo v avtorja, ki je v veliki meri zaslužen za revitalizacijo ameriške kratke proze v 80. letih, bolj se pred nami naslika podoba, ki ni vezana na prostor in čas, v katerem je nastala," so ob tem zapisali v SNG Drama Ljubljana.

Carverjeve kratke zgodbe se praviloma osredotočajo na stik dveh oseb, moškega in ženske, ki se bližata navidezni prelomnici, za katero pa se zdi, da nikoli ne bo zares prišla. Njegovi zaljubljenci niso idealizirani, pogosto se utapljajo v hladnih alkoholnih pijačah in ogrinjajo v cigaretni dim. Njihove ljubezni so brez izjeme nepopolne, črepinje neke večje vseobsegajoče ljubezni, ki se zdi za Carverjeve like nedoločljiva in popolnoma nedosegljiva.

"V njegovih zgodbah so ljudje nasilni, vulgarni, delujejo nepremišljeno, zato pogosto nehote prizadenejo ravno tiste, ki so jim najbolj ljubi. Skozi te razpoke, v katerih se skriva esenca Carverjevega pisanja, se črke počasi približujejo nam in na papirju postajajo vedno bolj take, kakršni smo mi, le da si tega morda še nočemo priznati."

Uprizoritev O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni raziskuje format dramskega gledališča in razsežnosti, ki jih to gledališče lahko dosega v kontekstu sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Obenem si želi na vsebinski ravni ohraniti stik, ki nastane ob srečanju mladih ustvarjalcev z literarnim velikanom, kakršen je Carver, v premišljanju teme, kakršna je ljubezen. Vprašanje utegne biti brez odgovora, morda se ga zdi naivno zastaviti, a vsako še tako zagonetno vprašanje se izkaže za izjemno vznemirljivo izhodišče, vredno uprizarjanja, so še zapisali v gledališču.

Pod taktirko mlade gledališke režiserke Maše Pelko so projekt ustvarili dramaturg Jaka Smerkolj Simoneti, scenograf in oblikovalec luči Dorian Šilec Petek, kostumografinja Nina Čehovin in skladatelj Jurij Alič. V igralski zasedbi so različne generacije gledaliških ustvarjalcev. S stalnimi člani ljubljanskega ansambla Ivo Babić, Majo Končar in Matijo Rozmanom so se srečali študenti igre Gregor Podričnik, Eva Stražar in Lovro Zafred ter kot gostja Tamara Avguštin.