Svet 5.11.2018 5:00

Umetniki slikarske šole reke Hudson bodo pomagali beguncem

New York, 5. novembra - Dražbena hiša Christie's bo 20. novembra na dražbi v New Yorku ponudila nekaj najboljših del t. i. slikarske šole reke Hudson. Za zbirko 13 slik se nadejajo iztržiti prek dva milijona dolarjev, celoten izkupiček pa naj bi po pisanju portala Art Daily namenili dobrodelnim organizacijam, kot sta Unicef in RefugePoint, za pomoč migrantom in beguncem.

Slike so last Barrie Landry in njenega pokojnega soproga Kevina. "Oba sva menila, da so slike ljubezenska pisma naši državi, ki častijo neomajnost individualizma in lepote krajev. Kevin je bil patriot, njegov najljubši praznik je bil 4. julij. Tudi zato ga je še posebej zanimalo to umetnostno obdobje, ki daje poudarek naravni lepoti pokrajine in človekovemu odnosu do nje," je dejala Barrie Landry, ki je sicer članica obeh upravnih odbor organizacij Unicef USA in RefugePoint.

Z deli bodo med drugim zastopani Frederic Edwin Church, Asher Brown Durand, George Henry Durrie, Sanford Robinson Gifford, David Johnson in John Kensett. Churcheva slika On Otter Creek iz leta 1950 naj bi bila vredna med 400.000 in 600.000 dolarjev, za Durandovo sliko Haymaking iz leta 1854 pa se nadejajo iztržiti od 250.000 do 350.000 dolarjev.

Ameriško umetnostno gibanje iz sredine 19. stoletja je dobilo ime po slikah, ki upodabljajo dolino reke Hudson z okolico. Pokrajine odlikuje realistična, podrobna, včasih idealizirana podoba narave, v njih se odražajo tri velike ameriške teme tedanjega časa: odkrivanje, raziskovanje in naseljevanje. Za ustanovitelja gibanja priznavajo Thomasa Colea, po njegovi smrti pa je v ospredje prišla druga generacija umetnikov, med katerimi so Church, Kensett in Gifford.