Svet 6.11.2018 5:00

V okviru Tedna slovenske književnosti na Dunaju večer v spomin na Cankarja

Dunaj, 6. novembra - Slovensko veleposlaništvo na Dunaju drevi pripravlja večer, posvečen 100. obletnici smrti velikega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki je veliko ustvarjal prav na Dunaju. Na prireditvi, ki bo potekala v okviru Tedna slovenske književnosti na Dunaju, bodo predvajali dokumentarno-igrani film Amira Muratovića z naslovom Cankar.

Ljubljana. Slovenski pisatelj Ivan Cankar. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Ivan Cankar.
Foto: STA
Arhiv STA

Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem filma ter s prevajalcem Erwinom Köstlerjem, so sporočili iz veleposlaništva.

Film osvetljuje življenje in delo velikega književnika. Dokumentarni del filma spremlja najpomembnejše dogodke ob 100-letnici Cankarjeve smrti. Vrača se k izvirnim rokopisom, pismom in razglednicam, risbam, redkim materialnim sledem, ki so ostale za Cankarjem, ter se ustavi ob pomembnih postajah na njegovi življenjski poti. Gledalca sooči tudi z mitom o Cankarju.

Igrani in animirani prizori pa odkrivajo pisateljevo zasebno življenje, kakršno je mogoče razbrati iz njegovih del. Ta razkrivajo številne podrobnosti iz njegovega življenja. Med drugim je prestavljeno nenavadno razmerje z gospodinjo in nato hčerjo Steffi pri družini Löffler na Dunaju.

Večer bo potekal v okviru Tedna slovenske književnosti na Buch Wien 2018 in v mestu, ki med 5. in 11. novembrom poteka v organizaciji Javne agencije za knjigo RS in Slovenskega kulturno-informacijskega centra Skica. V projekt je vključenih 13 dogodkov, od tega osem na sejmu in pet v mestu, piše na spletni strani Skice.

Teden slovenske književnosti je v ponedeljek uvedel pogovor s slovenskima manjšinskima avtorjema Markom Kravosom in Janijem Oswaldom, sklenil pa se bo v nedeljo z branjem s Florjanom Lipušem, letošnjim dobitnikom velike avstrijske državne nagrade. Med gosti bodo med drugim Goran Vojnović, Brane Mozetič in Meta Osredkar, beseda pa bo med drugim tekla tudi o Almi Karlin, je mogoče razbrati iz programa.