Slovenija 6.11.2018 9:11

Kiki de Montparnasse v galeriji Škuc

Ljubljana, 6. novembra - V galeriji Škuc bo drevi premiera predstave Kiki. Projekt Kiki je zastavljen na podlagi življenja francoskega modela, pevke, igralke, memoaristke in slikarke Kiki de Montparnasse ter knjig britanskega filozofa iz začetka 19. Johna Stuarta Milla. Koncept in režijo podpisuje Nataša Berce. Predstavo je soustvarila Janja Majzelj, ki v njej tudi igra.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekt izhaja iz avtobiografije Kiki de Montparnasse (1901-1953) ter iz Millovih knjig O svobodi in Podrejenost žensk. Mill v njih razmišlja zelo sodobno, s pronicljivo ironijo. Za ženske vztraja, da morajo imeti enakovredno pozicijo v družbi in odkrito obsodi patriarhalni princip.

Iz osebne zgodbe Kiki de Montparnasse pa se izrisuje pozicija občutljive svobodomiselne ženske, ki je na začetku 20. stoletja živela po svojih pravilih in je svojo seksualno osvobojenost, neodvisnost in goloto razumela kot nekaj samoumevnega in neškodljivega za njeno okolico. Prav to si želimo vsi: imeti avtonomno pozicijo, z zavedanjem, da kar je za nekoga svoboda, je za drugega lahko nesvoboda ali zatiranje. S svojim telesom in svojo lastnino lahko torej delaš, kar želiš, pod pogojem, da s tem ne kršiš svobode drugih, so zapisali ustvarjalci predstave.

Janja Majzelj pa je zapisala: "Čas, v katerem je živela Kiki de Montparnasse, je moj najljubši čas ... takrat sta bili visoko cenjeni vrednoti svoboda in življenjska radost. Bil je to tudi čas z velikim potencialom, ki bi se lahko razvil v lepši svet, v kolikor ga zatiralci veselja do življenja, iz ljubosumja in potrebe po nadzoru, ne bi zatrli. V šestdesetih je sledil še en tak preboj svobodomiselnosti, ki se je prav tako klavrno končal."

"Zdaj smo državljani sveta nekako zdresirani in skorajda ni več bojazni, da bi stvari tako zelo 'ušle iz rok'. Čeprav ... vsake toliko se vseeno najde priložnost, da se izza lopatic izvijejo krila. Samo spomnit se je treba, da znaš leteti. Ko v sanjah poletim, vedno ob tem komentiram - evo, sem vedela da znam," je še zapisala
igralka.

Dramaturg in producent predstave je Sandi Jesenik, scenografka Adriana Furlan, oblikovanje luči ima na skrbi Aljaž Zaletel. Predstava je produkcija društva VLU, nastala je v koprodukciji z galerijo Škuc. Partner pri projektu je Slovenski gledališki inštitut.

Ponovitve bodo v sredo ob 19. in 21. uri ter v četrtek ob 20. uri.