Svet 6.11.2018 9:44

Francoski novinar Philippe Lancon dobitnik nagrade femina

Pariz, 6. novembra - Francoski novinar Philippe Lancon, ki je preživel teroristični napad na satirični tednik Charlie Hebdo 7. januarja 2015, je dobitnik ugledne francoske literarne nagrade femina, je v ponedeljek sporočila žirija. Lancon je nagrado prejel za roman Le Lambeau, v katerem pripoveduje o napadu in svojem življenju po njem.

Francija, Pariz. Žalovanje po napadu na satirični tednik Charlie Hebdo 7. januarja 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Žalovanje po napadu na satirični tednik Charlie Hebdo 7. januarja 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Lancon po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v svojem romanu sprva opisuje trenutke strahu med terorističnim napadom, v katerem ga je krogla zadela v čeljust in v ramo, nato pa obdobje okrevanja. Po pisanju britanskega BBC se je petinpetdesetletni Lancon ob prejemu nagrade pred kamerami pojavil prvič po terorističnem napadu.

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo je bil tarča napada zaradi objave karikatur preroka Mohameda. V terorističnem napadu na redakcijo tednika v Parizu je umrlo 12 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela jemenska celica Al Kaide.

V slovenščini je leta 20016 pri založbi Vige Vage Knjige izšel risoroman Katarza, intimni dnevnik - zbirka različno dolgih epizod o tem, kako je mesece po terorističnem napadu doživljal francoski karikaturist in stripar Renald Luzier z umetniškim imenom Luz.

Luz je bol od leta 1992 do oktobra 2015 eden od nosilnih stebrov uredništva tednika Charlie Hebdo, in tudi prvi, ki je 7. januarja 2015, na svoj rojstni dan, prispel na kraj masakra. Ker je zamujal na uredniški sestanek, je ostal živ.

Nagrado femina podeljujejo od leta 1904. Namenjena je tako avtoricam kot avtorjem, skozi desetletja njenega podeljevanja pa so poleg osrednje kategorije, nagrade za francoski roman, uvedli še dve: nagrado za tuje literate (za njihova dela, prevedena v francoski jezik) in najboljši esej. Leta 2014 je bil med 14 nominiranci za nagrado femina v kategoriji tujih romanov tudi slovenski pisatelj Drago Jančar, in sicer z romanom To noč sem jo videl.

Nagrado, poimenovano po reviji Femina, v katero se je preimenovala revija Vie Hereuse, je ustanovilo 22 avtoric kot alternativo Goncourtovi nagradi, ki so jo takrat prejemali večinoma moški avtorji. Ena izmed značilnosti nagrade je, da žirijo sestavljajo samo ženske.