Slovenija 6.11.2018 14:24

Hiša Poezije s šestimi Sončnicami in drugimi novostmi

Ljubljana, 6. novembra - Pri Hiši poezije so predstavili novosti, med katerimi je pesniška zbirka Željka Kozinca ter šest pesniških zbirk oziroma t.i. Sončnic avtorjev Iva Svetine, Blaža Lukana, Kristiana Koželja, Katarine Tominec, Francija Novaka in Andreja Tomažina. Spregovorili so še o antologiji Sončnice 2018, romanu John Steinbeck Zablodeli avtobus in reviji Poetikon.

Sedma Kozinčeva pesniška zbirka Pomlad kot zmeraj, ki je izšla v zbirki Poetikonove lire, je avtorici spremne besede Cvetki Bevc odgovorila na vrsto bivanjskih vprašanj. Avtorjevo poezijo pozna že od njegovih rosnih let, vendar jo vedno znova preseneti: "Če bereš prijateljeve pesmi, jih bereš še bolj pretanjeno, ker si zamišljaš, da ga poznaš, a vedno znova ugotavljaš, da temu ni tako, saj odkrivajo avtorjev notranji, simbolni svet," je pojasnila. Kot je povedal Kozinc, ga pri pisanju vodi "slepi potnik" - prabitje pesništva.

Knjige v zbirki Sončnice so izšle v okviru istoimenskega razpisa. Za pesmi Iva Svetine Iz kitajskega zvezka 2013 se je odločil urednik Ivan Dobnik. Po njegovih besedah avtor nadgrajuje svojo pesniško mitologijo s specifičnimi doživljanji kitajske kulture. Svetina je povedal, da je zbirka res le zvezek, ki je nastal na podlagi utrinkov in drobcev, ki jih je zbral, ko se je znašel na Kitajskem.

Teorijo ničesar Blaža Lukana je izbral Marcello Potocco. Njegova spremna beseda je avtorja, kot je dejal "stresla, ker pesmi ne razume tako, dopušča pa tudi takšno branje". Sam v pesmih ne vidi nihilizma, pač pa po njegovem mnenju te v kombinaciji z ironijo govorijo o čistini, na kateri se človek znajde, a se v njej z malo ironije, a brez cinizma, da preživeti. Naslov razume kot metaforo za poezijo ali celo življenje.

Za objavo pesniškega prvenca Kristiana Koželja Muzej zaključenih razmerij se je odločil Zoran Pevec. Po njegovem mnenju so pesmi zanimive predvsem zato, ker se berejo kot kratke zgodbe z dramaturškim lokom. Avtor, ki se ukvarja tudi z gledališko igro, je vanje vnesel zelo različne tematike, ki segajo od filozofije do teologije in zgodovine, obenem pa zajamejo tudi duh sodobnega človeka. Zbirko Pevec označuje kot nadstandardno.

Pevec se je odločil za še za en prvenec - Neizrečenke Katarine Tominec. Pesnica po Pevčevih besedah k poeziji pristopa na nestandarden način, ki jo loči od sodobnih pesniških kolegov po asketski haikujski obliki oz. minimalizmu. V poeziji pesnice, ki se zaveda neizrekljivosti poezije, je tudi veliko glasbenih referenc.

Za objavo Novakovih pesmi oz. njegove zbirke Vračanje pogleda se je odločila članica komisije Cvetka Bevc. Nagovorile so jo predvsem pesnikove dvovrstičnice, ki v sebi skrivajo eruptivnost besed in idej.

Pesniško zbirko Andreja Tomažina Izhodišča je izbral Dejan Koban. Po njegovih besedah avtorjeve pesmi bralca ne vabijo ampak ga luščijo. Pesmi prinašajo male vakuumske zgodbe, polne skandinavskega severa in so "neizprosne, zoprne in srborite", vsekakor precej manj prijazne od avtorja", je menil Koban.

Izšla je tudi Antologija Sončnice 2018, v kateri so zastopani Ivan Antič, Marina Cernetig, Marko Elsner Grošelj, Luka Hrovat, Aleš Jelenko, Eva Kokalj, Matej Krajnc, Marjetka Krapež, Iztok Osojnik, Andraž Polič, Juš Škraban in Lučka Neva Zver.

V zbirki Ginko je izšel roman nobelovca Johna Steinbecka Zablodeli avtobus v prevodu Danice Čerče. Roman je avtor napisal leta 1947 v času povojne Amerike in je prvi, v katerem se je oddaljil od dotedanjih podeželskih tematik. V središču romana je osem oseb na avtobusu, ki se pokvari, zato obtičijo na neki blatni cesti. Ljudje različnih poklicev in družbenih statusov z različnimi zgodbami in hrepenenji odslikavajo tedanje družbene-politične razmere, ki jih avtor kritično ovrednoti. Steinbecka so tedanje feministke obtožile šovinističnega opisovanja žensk, a po prevajalkinih besedah tudi moškim likom ni prizanašal.

Predstavili so še novo revijo Poetikon 79/80. Kot je opozoril Svetina, je revijo knjigarna Konzorcij umaknila s prodaje, kar se po njegovih besedah ne bi smelo zgoditi.